Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Južná Kórea bojuje s chorobou MERS: Dve nemocnice začali experimentálnu liečbu

Južná Kórea bojuje s ochorením MERS
Južná Kórea bojuje s ochorením MERS (Zdroj: SITA)

SOUL – Dve nemocnice v Južnej Kórei začali s experimentálnou liečbou pacientov s blízkovýchodným respiračným syndrómom (MERS), ktorým vpichli krvnú plazmu od zotavujúcich sa jedincov. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na juhokórejské ministerstvo zdravotníctva.

Tento postup vykonali u dvoch osôb s vírusom MERS ako doplnok k už existujúcej liečbe, informovalo dnes na brífingu ministerstvo. "(Kórejskí) Odborníci nemajú k dispozícii dostatok poznatkov o výsledkoch liečby krvnou plazmou," uviedol predstaviteľ rezortu zdravotníctva. Dodal však, že ministerstvo dôveruje zdravotníckemu personálu v súvislosti so smerovaním liečby.

Terapia krvnou plazmou, ktorá pochádza od uzdravujúcich sa pacientov, bola v minulosti použitá aj v prípade nákazy ťažkým akútnym respiračným syndrómom (SARS). U vážne chorých osôb sa vtedy dostavili pozitívne výsledky; celkový počet úmrtí klesol až o 23 percent. 

Tri roky po tom, čo vírus MERS prvýkrát infikoval človeka, neexistuje žiaden liek ani vakcína, ktorá by ochránila pred týmto ochorením. Podľa agentúry Reuters bolo dosiaľ zaznamenané malé úsilie o vyvinutie účinnej vakcíny, a to aj napriek dostatočným vedeckým poznatkom o tejto nákaze.

Juhokórejské ministerstvo zdravotníctva dnes oznámilo, že v krajine pribudli štyri nové prípady pacientov s blízkovýchodným respiračným syndrómom. Celkový počet nakazených sa tak zvýšil na 154.

Viac o téme: Južná KóreaMERS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu