Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Putin má právo použiť armádnu silu v zahraničí, tvrdí hovorca Kremľa

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Hovorca moskovského Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin môže využiť akékoľvek zo svojich ústavných práv, informovala agentúra RIA Novosti.

 "Má na to právo," uviedol Peskov v odpovedi na otázku, či Putin môže využiť svoje právo a požiadať hornú komoru ruského parlamentu - Radu federácie -, aby mu dala súhlas na použitie sily v zahraničí. Peskov však súčasne uviedol, že "v podmienkach, keď je situácia na juhovýchode Ukrajiny nepokojná, je - samozrejme - veľmi dôležité zabrániť akýmkoľvek krokom vedúcim k nárastu napätia, lebo by boli na jednej úrovni s provokáciami, ktorých pokles zo strany Kyjeva bohužiaľ nezaznamenávame". 

V súlade s ruskou ústavou má ruský prezident právo požiadať Radu federácie o súhlas na nasadenie ruských jednotiek v zahraničí. K takejto situácii došlo aj začiatkom marca 2014, keď Rada federácie dala prezidentovi Vladimirovi Putinovi súhlas s vyslaním jednotiek ruskej armády na Ukrajinu. Koncom júna toho istého roku bolo toto rozhodnutie zrušené. Predsedníčka Rady federácie Valentina Matvijenková vo štvrtok nevylúčila zvolanie mimoriadneho zasadania hornej komory ruského parlamentu. V tejto súvislosti požiadala ruských senátorov, aby zostali k dispozícii.

Agentúra Interfax naznačila, že Matvijenkovej vyhlásenie by mohlo súvisieť s vyostrením situácie na východe Ukrajiny, kde sa proruskí separatisti v stredu pokúsili prelomiť pozície vládnych síl v úseku frontovej línie v okolí obce Marjinka ležiacej neďaleko Donecka. V dôsledku toho sa rozpútali najkrvavejšie boje od vyhlásenia prímeria vo februári tohto roku. V súvislosti s udalosťami v Marjinke Ukrajina iniciovala zvolanie zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN, ktoré by sa malo konať dnes v New Yorku, informovala agentúra TASS.

Putin má právo použiť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu