Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vojna na Ukrajine má aj detské obete: Pri ostreľovaní zahynulo len ročné neviniatko!

Konflikt na Ukrajine Zobraziť galériu (11)
Konflikt na Ukrajine (Zdroj: SITA)

TEĽMANOV – Po stredajšom vyostrení ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny sa aj dnes obe jeho strany navzájom obvinili z porušovania dohody o prímerí uzavretej v polovici februára v bieloruskom Minsku.

Agentúra Ukrinform informovala, že proruskí separatisti za uplynulých 24 hodín ostreľovali pozície vládnych síl najmenej 40-krát. Podľa proseparatistickej agentúry DAN vládne sily za rovnaký čas porušili prímerie 46-krát, pričom terčom ostreľovania bolo 16 obcí. V dedine Teľmanove prišlo o život aj ročné dieťa. Podľa agentúry RIA Novosti obec dnes navštívia predstavitelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aby sa oboznámili s okolnosťami tragédie, ktorá si vyžiadala i troch zranených. 

RIA Novosti s odvolaním sa na ministerstvo pre mimoriadne situácie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) uviedla, že v dôsledku ostreľovania Teľmanova, Horlivky a Donecka vypukli požiare. Radnica v Donecku označila situáciu v meste v noci nadnes za mimoriadne napätú, keď "prakticky stále bolo počuť výbuchy". Eduard Basurin, jeden z veliteľov DĽR, podľa DAN informoval, že okrajové časti Donecka boli vo štvrtok terčom intenzívneho ostreľovania z pozícií vládnych jednotiek. Zahynulo pri tom 21 ľudí a ďalších 124 utrpelo zranenia, dodal.

Konflikt na Ukrajine
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Predseda parlamentu DĽR Andrej Purgin dnes podľa RIA Novosti obvinil ukrajinské vedenie, že cieľom jeho najnovšej ofenzívy v Donbase je smrť civilistov a zhoršenie psychickej pohody obyvateľstva DĽR, ktoré sa "necíti byť v bezpečí".

Purgin pripustil, že urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny môže trvať celé roky. "Je vôľa začať politický proces, sú nejaké vzájomné ústretové kroky, ale bude to dlhý proces. Podľa toho, ako sa situácia vyvíja teraz, je to nadlho," konštatoval na základe výsledkov rokovaní kontaktnej skupiny z 2. júna. Súčasne však zdôraznil, že bez ohľadu na súčasné vyostrenie situácie DĽR neodstúpi od "minského procesu", ktorého cieľom je urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny.

Úrady organizujú evakuáciu civilistov z Marjinky a Krasnohorivky

Ukrajinské úrady organizujú evakuáciu obyvateľov obcí Marjinka a Krasnohorivka na východe Ukrajiny, v okolí ktorých sa v stredu vystupňoval konflikt medzi vládnymi silami a proruskými separatistami. Ako informovala agentúru RIA Novosti, vo vysielaní televízie 112 Ukrajina o tom informoval starosta Marjinky Vladimir Moroz.

"Pripravujeme autobusy a všetkých, ktorí si to budú želať, odvezieme," spresnil. Moroz dodal, že z Krasnohorivky už evakuovali 22 ľudí, medzi nimi je 14 detí s vychovávateľom, tehotné ženy a dvaja pacienti tamojšej nemocnice. Ľudí previezli do mesta Kurachovo. Moroz okrem toho informoval, že pri ostreľovaní Marjinky a v prestrelkách v noci nadnes utrpeli ľahké zranenia šiesti vládni vojaci a štyria civilisti. Noc nadnes však bola podľa jeho slov oveľa pokojnejšia ako predchádzajúca, keď došlo k obnoveniu bojov.

Štáb vládnej protiteroristickej operácie (ATO) dnes podľa agentúry UNIAN informoval, že vládne sily na území Marjinky podnikli tzv. začisťovaciu operáciu a potvrdili, že sa tam nenachádzajú už žiadne sily protivníka. V okolí Marjinky, ktorá leží neďaleko metropoly oblasti - mesta Doneck -, došlo v stredu nadránom k eskalácii napätia na demarkačnej čiare, keď obe strany konfliktu spustili aktívne bojové operácie. Kým vládne sily hovoria o pokuse proruských separatistov o prielom svojich pozícií, podľa protivníka šlo o rozsiahlu provokáciu ukrajinskej armády s cieľom odpútať pozornosť od prípravy bojových operácií v susednej Luhanskej oblasti.

Vojna na Ukrajine má
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu