Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Američania už nemôžu vo veľkom odpočúvať: Obama hovorí o ohrození krajiny!

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká Národná agentúra pre bezpečnosť (NSA) dnes stratila právo zbierať vo veľkom dáta o telefonátoch. Americkí senátori sa totiž nedokázali dohodnúť na predĺžení zákona, ktorý program zberu dát umožňoval. V najbližších dňoch však zrejme budú hlasovať o jeho revidovanej verzii. Platnosť zákona vypršala v 6:00 SELČ. NSA začala už skôr vypínať servery na zber dát, aby tento termín dodržala, píše BBC.

Senát na mimoriadnom zasadnutí odsúhlasil otvorenie diskusie o návrhu reformy zákona, ktorá by zber dát obnovila v obmedzenom rozsahu. Konečné schválenie reformovaného zákona však kvôli námietkam senátora a prezidentského kandidáta Randa Paula bude možné najskôr v utorok, píše agentúra Reuters.

Hoci by výpadok v programe mohol byť len krátkodobý, mohol by podľa predstaviteľov spravodajských služieb predstavovať bezpečnostné riziko. Šéf Ústrednej spravodajskej služby (CIA) John Brennan v nedeľu varoval, že koniec sledovacieho programu nahrá teroristom.

"Vyzývame Senát, aby zaistil, že tento výpadok právomocí bude čo najkratší," uviedol dnes hovorca Bieleho domu Josh Earnest. Prezident Barack Obama už skôr vyhlásil, že Spojené štáty budú v prípade vypršania platnosti zákona v ohrození.

Zákon známy pod názvom Patriot Act je jedným z protiteroristických opatrení prijatých po útokoch z 11. septembra 2001, je však kritizovaný ako neprípustný zásah do súkromia. Reformný návrh označovaný ako Freedom Act niektoré časti tohto zákona obnovuje, sledovacie právomoci tajných služieb však výrazne obmedzuje a podriaďuje súdu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu