Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Americká špionáž francúzskej vlády i EK v Bruseli: Nemci údajne pomáhajú špicľovať

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká tajná služba roky pomáhala americkej Národnej bezpečnostnej agentúre (NSA) pri špionáži francúzskej vlády a Európskej komisie v Bruseli. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na nemecké médiá.

Monitorovacia stanica nemeckej Spolkovej spravodajskej služby (BND), ležiaca v meste Bad Aibling v spolkovej krajine Bavorsko, bola zneužívaná na špionáž popredných činiteľov francúzskeho rezortu diplomacie a Elyzejského paláca, ako aj na tajné získavanie informácií z prostredia Európskej komisie. Tvrdia to nemecký denník Süddeutsche Zeitung a televízie NDR a WDR, ktoré sa odvolali na zistenia interných vyšetrovaní nemeckých tajných služieb a kanceláriu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Podľa spravodajstva nemeckých médií vyšetrovanie odhalilo aj rôzne incidenty, týkajúce sa špionáže v oblasti obchodovania, píše DPA. Minulý týždeň dostali nemeckí zákonodarcovia informáciu o tom, že americká NSA mohla zneužiť BND v záujme špionáže obranných a leteckých spoločností EÚ ako European Aeronautic Defence and Space (EADS) či firmy Eurocopter vrátane francúzskych bezpečnostných agentúr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu