Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Toto im nevyšlo: Majstrovské dielo Rusov sa pokazilo priamo na Červenom námestí!

T-14 Zobraziť galériu (11)
T-14 (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Nový technologicky vyspelý ruský tank Armata T-14, ktorý Moskva označuje za "majstrovské dielo", sa zrejme pokazil na Červenom námestí počas skúšky na vojenskú prehliadku, kde bude mať svoj debut. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vodič tanku vyvesil nad vozidlo malú červenú vlajku - znak toho, že mal problémy. O približne 30 minút neskôr však bol schopný pokračovať ďalej, keď zlyhal pokus o odtiahnutie stroja, povedal svedok pre Reuters. Komentátor prehliadky povedal, že zastavenie tanku bolo plánované. Malo demonštrovať evakuáciu vojenského vybavenia z bojiska. Týmto vyhlásením vyvolal smiech divákov.

T-14
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Pre nový tank to bol nešťastný začiatok, napísal Reuters. Stroj je založený na univerzálnej platforme Armata od firmy UralVagonZavod. V budúcnosti bude na tejto platforme založená celá rodina obrnených bojových vozidiel. Hlavný bojový tank T-14 má bezposádkovú vežu ovládanú na diaľku. Kanón 2A82 kalibru 125 mm s automatickým nabíjaním dokáže tiež odpaľovať navádzané protitankové strely. Posádka sedí v oddelenom priestore, ktorý chráni viacvrstvový kompozitný pancier. Táto obrnená kapsa pre posádku bude tiež zrejme využitá aj v ďalších projektoch.

T-14
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Podľa ruskej televízie RT News by sa v budúcnosti mohol nový stroj stať plne robotizovaným. Ruská armáda má do roku 2020 získať 2300 nových tankov a nahradiť tak stroje zo sovietskej éry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu