Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Česi sú pri otázke politikov nekompromisní: Rezignácia kvôli takýmto prehreškom!

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: Twitter)

PRAHA – Česká verejnosť je voči politikom dlhodobo prísna a väčšina ľudí zastáva názor, že dôvodom na odchod z funkcie by mala byť akákoľvek trestná činnosť, obvinenie z nej, ale tiež úmyselná lož alebo vulgárny prejav.

Ľudia tolerujú neveru či priestupky (napríklad rýchlu jazdu). Tieto závery vyplývajú z prieskumu agentúry CVVM, na ktorú sa v pondelok odvolal český spravodajský portál Novinky.cz. Politik by mal podľa verejnosti odstúpiť nielen po dokázaní trestnej činnosti súvisiacej s výkonom jeho funkcie (97 percent), ale aj v situácii, keď je z takejto trestnej činnosti iba obvinený (95 percent).

Je viditeľné, že česká verejnosť pri politikoch veľmi nerozlišuje štatút obvineného a odsúdeného a riadi sa prezumpciou viny. Občania prísne pozerajú aj na neoprávnené používanie akademického titulu, čo je dôvodom na odstúpenie z funkcie až pre 91 percent opýtaných. O trochu zhovievavejší sú ľudia voči politikom, ktorí sú verejne spájaní s trestnou činnosťou - odísť by mali podľa 89 percent respondentov.

Dôvodom na odchod z politiky by mala byť takisto úmyselná lož, nevyjasnené majetkové pomery, zavinenie závažnej dopravnej nehody alebo výtržnosť pod vplyvom alkoholu. Nadpolovičná väčšina ľudí v Českej republike nemá pochopenie ani pre politikov, ktorí sú odsúdení za ohováranie, prípadne sa správajú nevhodne a používajú vulgárne slová. Zoznam prípadov, ktoré podľa verejnosti nie sú dôvodom na odchod z funkcie, je nepomerne kratší, napísal portál Novinky.cz. Ľuďom neprekáža priestupkové konanie, trestná činnosť páchaná príbuzným politika ani nevera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu