Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prieskum stavu ekonomiky krajín V4: Najhoršie hodnotenie dali Slováci, ako zle sme na tom?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

PRAHA - Z obyvateľov stredoeurópskych krajín súčasnú ekonomickú situáciu najlepšie hodnotia Poliaci nasledovaní Čechmi, Maďarmi a Slovákmi. Na Slovensku je situácia dobrá pre 28 percent ľudí, zlá pre 34 percent. Ako ani dobrú, ani zlú ju hodnotilo 37 percent opýtaných, zistil prieskum, ktorého výsledky dnes zverejnilo české Centrum pre výskum verejnej mienky (CVVM). Vo všetkých štyroch krajinách bolo hodnotenie optimistickejšie ako v polovici vlaňajška.

Slováci a Česi cítia krivdu: Rozdelenie ČSFR bez referenda nevieme politikom odpustiť

V Poľsku vidí terajšiu ekonomickú situáciu ako dobrú 57 percent ľudí, ako zlú sedem percent. Dobrá je aj pre 29 percent Maďarov, zlá pre pätinu z nich. V Česku je situácia dobrá pre 44 percent ľudí, zlá pre 15 percent. Iba na Slovensku prevažuje záporné hodnotenie s 34 percentami nad kladným s 28 percentami. Prieskumy vo všetkých štyroch krajinách sa uskutočnili v januári pod zastrešením skupiny CEORG (Central European Opinion Research Group).

Prieskum stavu ekonomiky krajín
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: CVVM SOÚ AV ČR)

Očakávania budúceho ekonomického vývoja sa na rozdiel od hodnotenia súčasnej situácie podľa CVVM v jednotlivých krajinách toľko nerozchádzajú. "Napospol prevažujú optimistické očakávania nad pesimistickými, avšak v Česku, v Maďarsku a na Slovensku sa najväčšia časť verejnosti tvoriaca zhruba polovicu prikláňa k názoru, že sa v najbližšom období ekonomická situácia nezmení," uviedli autori prieskumu. Na Slovensku zmenu neočakáva 54 percent opýtaných, zlepšenie predpokladá 24 percent a zhoršenie 16 percent.

Materiálne životné podmienky svojich domácností najlepšie hodnotia Poliaci, obyvatelia Česka sú s odstupom druhí pred Slovákmi a Maďarmi. Ako dobré vidí podmienky v Poľsku 62 percent ľudí, v Česku 51 percent. Pod polovicou je pozitívny pohľad na Slovensku s 39 percentami a v Maďarsku s 36 percentami. Vo všetkých krajinách však platí, že materiálne zabezpečenie ľudia hodnotili častejšie kladne než záporne. Na Slovensku je zlé podľa 17 percent opýtaných, dobré ani zlé podľa 44 percent.

Prieskum stavu ekonomiky krajín
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: CVVM SOÚ AV ČR)

K budúcemu vývoju materiálnych podmienok domácnosti sa Česi vyjadrovali trochu menej optimisticky ako Maďari, Poliaci a Slováci. "Vo všetkých krajinách mierne prevládajú pozitívne očakávania nad negatívnymi a najväčšia časť verejnosti predpokladá udržanie súčasnej úrovne," uviedlo CVVM. Na Slovensku zlepšenie čaká 23 percent ľudí, zhoršenie 10 percent a zachovanie terajšieho stavu 62 percent.

Viac o téme: PrieskumEkonomická situáciaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu