Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Rozmrazenie napätých vzťahov: Obama a Castro spravili symbolické gesto

Historický Summit Amerík v Paname Zobraziť galériu (2)
Historický Summit Amerík v Paname (Zdroj: SITA)

PANAMA CITY - Prezidenti Spojených štátov a Kuby, Barack Obama a Raúl Castro, si v noci nadnes podali ruky na historickom Summite Amerík v Paname, ktorý sa prvý raz koná aj za účasti najvyššieho predstaviteľa Havany. Podľa agentúry Reuters je to ďalšie symbolické gesto naznačujúce snahu týchto štátnikov o postupnú normalizáciu vzájomných vzťahov.

Siedmy summit najvyšších predstaviteľov Severnej, Strednej a Južnej Ameriky v Panama City je vôbec prvým oficiálnym podujatím, na ktorom je prítomný zároveň prezident USA aj Kuby od zmrazenia diplomatických vzťahov v roku 1961.

"Na Summite Amerík sa dnes večer prezidenti Obama a Castro pozdravili a podali si ruky," uviedla tlačová hovorkyňa americkej Rady pre národnú bezpečnosť Bernadette Meehanová. Štátnici sa pozdravili na úvodnom stretnutí, kde sa vítali aj s ostatnými regionálnymi lídrami, v rámci hodinového slávnostného programu pri príležitosti otvorenia summitu, napísala agentúra DPA.

FOTO Rozmrazenie napätých vzťahov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter)

Prezidenti Obama a Castro sa okrem neformálneho privítania pri úvodných oficialitách summitu plánujú dnes formálne stretnúť a "porozprávať", potvrdil v piatok poradca Bieleho domu Ben Rhodes. Obe hlavy štátu pracujú na obnovení diplomatických vzťahov medzi svojimi krajinami, čo oznámili vlani v decembri. Pôdu pre dnešné historické stretnutie na regionálnom summite si prezidenti pripravili štvrtkovým nečakaným telefonátom krátko po príchode do Panamy.

Ďalším významným míľnikom v normalizácii vzťahov USA a Kuby bola najmenej dvojhodinová schôdzka ministrov zahraničných vecí oboch krajín, ktorá sa uskutočnila v noci zo štvrtka na piatok v Paname. John Kerry a Bruno Rodríguez sa stretli za zatvorenými dverami. Išlo o rokovanie najvyššie postavených amerických a kubánskych predstaviteľov od začiatku kubánskej revolúcie pred viac ako polstoročím.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu