Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Miliardy kresťanov slávia Veľký piatok, pripomínajú si Kristovu smrť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

RÍM – Viac ako dve miliardy kresťanov po celom svete dnes slávia Veľký piatok, ktorým si pripomínajú utrpenie, ukrižovanie a smrť svojho spasiteľa Ježiša Krista. Podľa Biblie ukrižovali Krista v bližšie nekonkretizovaný piatok v roku 33 na jeruzalemskej hore Golgota.

Stalo sa tak na príkaz prefekta vtedajšej rímskej provincie Judea Piláta Pontského. Vládca konal podnet židovských duchovných, ktorí Ježiša obvinili z podnecovania vzbury a urážky rímskeho cisára. Veriaci si v piatok pripomínajú aj Ježišovu cestu na Golgotu, kam podľa Biblie vystúpil aj s krížom na chrbte.

Hlava katolíckej cirkvi, pápež František vo štvrtok v rámci biblickej tradície umyl v rímskej väznici nohy 12 trestancom vrátane šiestich žien. Opätovne sa tak odklonil od kresťanskej histórie, podľa ktorej mal Ježiš Kristus pred poslednou večerou umyť nohy všetkým svojim dvanástim apoštolom. Tými však boli výlučne muži. František umývaním nôh na Zelený štvrtok symbolicky odštartoval veľkonočné sviatky, ktoré budú pokračovať Bielou sobotu a vyvrcholia v nedeľu, kedy mal Ježiš podľa Biblie vstať z mŕtvych. Ide o najväčší kresťanský sviatok, kedy pápež udelí tradičné požehnanie Urbi et Orbi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu