Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Geológ z Československa našiel v hrobke Ježiša kontroverzný dôkaz: Cirkev bude peniť!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

JERUZALEM – Posledné miesto odpočinku Ježiša Nazaretského je sporným bodom v diskusiách vedcov i teológov. Geológ Aryeh Shimron (79), narodený v bývalom Československu, tvrdí, že má „prakticky jasný dôkaz“ o tom, že Ježiš spolu so svojou manželkou Máriou Magdalénou a synom Judahom leží v rodinnej hrobke vo východnom Jeruzaleme.

O tom, že Ježiš mal manželku a dieťa cirkev nechce ani počuť, preto v roku 2007, keď dokumentarista James Cameron na svetlo sveta pustil film Stratený Ježišov hrob, všetci sa proti týmto tvrdeniam rozhodli postaviť. Najčastejším argumentom proti názoru, že v Talpiote v deviatich rakviach ležia pozostatky „Ježiša, syna Jozefa“, Márie a ďalších spomenutých aj v Novom zákone, bol ten, že to boli v tom čase bežné mená a nemusí ísť o „toho“ Ježiša.

Doktor Shimron však pre prestížny denník New York Times na základe geochemických testov odhalil, prečo si myslí, že ide skutočne o hrob Ježiša Krista a jeho rodiny. „Jakub, syn Jozefa, brat Ježiša“, píše sa v aramejčine na pohrebnej škatuli, ktorú si podľa svedectiev kúpil v roku 1970 istý izraelský súkromný zberateľ starožitností. Táto škatuľa údajne poskytuje dôkaz.

Súdny spor, ktorý následne viedol Izraelský pamiatkový úrad so zberateľom, sa po viac ako desiatich rokoch skončil v roku 2012 rozhodnutím, že pravosť pozostatkov Ježišovho brata Jakuba sa nepodarilo vyvrátiť. Doktor Shimron teraz získal dôkazy o tom, že Jakubove pozostatky skutočne boli v rodinnej hrobke v Talpiote, kým ich získal dotyčný zberateľ.

Geológ z Československa našiel
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Repro New York Times)

Rozsiahly výskum hrobky, vrátane geochemických testov, je možný vďaka zemetraseniu z roku 363. Talpiotskú hrobku vtedy zaplavili nánosy bahna, ktoré úspešne hermeticky uzavreli celý priestor. Vo vákuu za „kameňom“ z hliny sa tak pozostatky udržali vo výbornom stave. Doktor Shimron sa hľadaniu Ježišovej hrobky v Jeruzaleme venuje už dvadsať rokov, podľa jeho slov má teraz konečne dôkazy.

Práve zvyšky bahna, presnejšie jeho zloženie a prítomnosť na Jakubových pozostatkoch, poukazujú na roky, v ktorých hrobka vznikla. Zároveň Jakubove pozostatky spolu s vrstvami rôznych materiálov v hrobke napovedajú, že by malo ísť skutočne o posledné miesto odpočinku Ježiša Krista a jeho rodiny. To však vylučuje zmŕtvychvstanie, preto väčšina odborníkov čaká na publikovanie podrobných analýz v certifikovaných periodikách.

Geológ z Československa našiel
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu