Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Urbi et orbi z Vatikánu: Pápeža sledovali desaťtisíce ľudí, toto im kládol na srdcia

Veľkonočná omša vo Vatikáne Zobraziť galériu (7)
Veľkonočná omša vo Vatikáne (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Kresťania vo Svätej zemi i na celom svete svätia dnes Veľkonočnú nedeľu, pripomínajúc si tak deň, keď pred dvoma tisíckami rokov v Jeruzaleme podľa novozákonnej biblickej tradície v tretí deň po svojom ukrižovaní vstal z mŕtvych Ježiš.

Veriacimi bol dnes zaplnený rozsiahly Chrám Božieho hrobu vnútri hradieb Starého Jeruzalema, kde bol, ako veria kresťania, Ježiš ukrižovaný, pochovaný i vzkriesený, opisuje agentúra AP.  Neskôr v priebehu dňa sa očakávajú bohoslužby aj v betlehemskom Chráme Narodenia Pána, kde sa Ježiš narodil.

Stavbu Chrámu Božieho hrobu na Golgote nariadil rímsky cisár Konštantín Veľký. Je už stovky rokov dôležitým pútnickým cieľom a - vychádzajúc zo svojho charakteru - najsvätejším kresťanským miestom na svete.

Veľkonočná omša vo Vatikáne
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Katolíci i iné kresťanské cirkvi slávia dnes Veľkú noc, zatiaľ čo pravoslávni, ktorí sa neriadia gregoriánskym, ale starším juliánskym kalendárom, svätia dnes procesiami ešte len Kvetnú nedeľu, poslednú pred veľkonočnou.

Pápež František dnes dopoludnia začal veľkonočnú omšu na Svätopeterskom námestí vo Vatikáne, ktoré aj tento rok cez daždivé počasie zaplnili desaťtisíce ľudí. Po bohoslužbe, ktorá vyvrcholí veľkonočný svätý týždeň, bude nasledovať pápežovo tradičné požehnanie Mestu a svetu (Urbi et orbi).

Veľkonočná omša vo Vatikáne
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Pápež prosil o mier vo svete

Posolstvo Veľkej noci pápež pripomenul veriacim aj prostredníctvom svojho mikroblogu na sieti Twitter, keď napísal: "Kristus žije a putuje s nami". Po omši zaznela slávnostná mariánska antifóna Raduj sa nebies Kráľovná a tradičný pápežov príhovor, po ktorom požehnal mesto Rím i svet (benedictio Urbi et orbi).

Pápež v príhovore spomenul štvrtkový masaker 148 študentov v Keni i nedávne uzavretie dohody o iránskom jadrovom programe v Lausanne. Vyjadril želanie, aby bol tento dohovor cestou k bezpečnejšiemu svetu. Vyzval prítomných, aby v modlitbách pamätali na kresťanov prenasledovaných vo svete, ako aj všetkých, ktorí trpia následkom konfliktov a násilia. "A je ich mnoho," zdôraznil. Spomenul aj konflikty v Sýrii a Iraku, vo Svätej zemi, v Líbyi, Nigérii, Južnom Sudáne a Kongu a prosil "o dar mieru"

Veľkonočná omša vo Vatikáne
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Apeloval na neustále modlitby za všetkých, čo prišli o život, najmä však teraz mladých ľudí v Keni, za unesených alebo utečencov, ktorí museli opustiť svoje domovy a to, čo mali radi. 

Pápež vyslovil želanie, aby "Pánovo vzkriesenie prinieslo svetlo aj milovanej Ukrajine". "Kiežby táto krajina vďaka nasadeniu všetkých zainteresovaných dospela k mieru a nádeji," vyhlásil František. 

Pokoj a slobodu vyprosoval dnes aj pre mnoho mužov a žien vystavených starým i novým formám otroctva, pre obete "obchodníkov s drogami - často spriaznenými s mocnosťami, ktoré by v ľudskej rodine mali brániť pokoj a harmóniu", ako aj pre obete "obchodníkov so zbraňami, zarábajúcich na krvi mužov a žien". Vyzval modliť sa za väzňov, chudobných, migrantov a deti, za všetkých chorých a zarmútených. 

Pápež v príhovore pripomenul aj tajomstvo Ježišovho zmŕtvychvstania. Uviedol, že kresťania sú "cez Ježišovu obetu zárodkom iného ľudstva, v ktorom sa snažíme slúžiť iným a nebyť spupní a arogantní, ale slušní".

Veľkonočná omša vo Vatikáne
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Upozornil, že to "nie je slabosť, ale skutočná sila". "Kto ju v sebe má, nepotrebuje sa uchyľovať k násiliu, ale hovorí a koná silou pravdy, krásy a lásky," zdôraznil pápež. Vyzval prítomných, aby prosili Ježiša o "milosť, aby sme neupadli do pýchy, ktorá živí násilie a vojny, ale aby sme mali pokornú odvahu na odpustenie a pokoj"

Po požehnaní Urbi et orbi sa pápež poďakoval za kvetinovú výzdobu pre Vatikán, ktorá tento rok pochádza z Holandska, a zaželal všetkým požehnané sviatky a už tradične aj dobrú chuť k obedu.

Veľkonočná nedeľa je vyvrcholením najväčších kresťanských sviatkov. Počas slávnostných bohoslužieb sa veriaci spolu s biskupmi a kňazmi radujú z Kristovho víťazstva nad smrťou. Pripomínajú si zavŕšenie Ježišovej vykupiteľskej úlohy a nádej na večný život. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu