Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

USA: Severná Kórea mala tajný jadrový program

Námestník ministerky zahraničia John Negroponte
Námestník ministerky zahraničia John Negroponte

SOUL - Námestník ministerky zahraničia John Negroponte v utorok na základe spravodajských informácií vyjadril istotu, že severokórejský program na obohacovanie uránu skutočne existoval, ale nevie, či ešte stále prebieha.

Údajná existencia programu bola dôvodom tlaku Spojených štátov a ďalších krajín na severokórejský režim. Negroponte vyjadril očakávania, že Pchjongjang v správe pre MAAE podrobne zverejní informácie o svojich jadrových zariadeniach. Južná Kórea je poslednou námestníkovou zástavkou na jeho ázijskej ceste, zameranej na vyvinutie tlaku na Pchjongjang, aby dodržal svoje záväzky zo šesťstranných rokovaní vo februári v Pekingu. Predtým už navštívil Japonsko a Čínu.

Americké spravodajské služby už zjemnili rétoriku o kórejskom jadrovom programe, o ktorého súčasnom stave nemajú presné informácie. Pôvodná dohoda z roku 1994, ktorá ukončila činnosť reaktora na výrobu plutónia, skrachovala potom, ako Bushova administratíva v roku 2002 obvinila Severnú Kóreu z pokračovania programu na obohacovanie uránu. Američania predpokladajú, že KĽDR má dostatok plutónia na výrobu niekoľkých atómových bômb. Svoju prvú bombu režim otestoval v októbri 2006.

Na základe februárových dohôd z Pekingu musí Pchjongjang zverejniť a znefunkčniť celý svoj jadrový program výmenou za diplomatické výhody a ekonomickú pomoc dosahujúcu približne milión ton palivového oleja. V priebehu 60 dní musí byť uzavretý a zapečatený reaktor v Jongbjone a elektráreň na spracovanie plutónia a musí byť umožnený vstup inšpektorom OSN výmenou za prvú dodanú ekonomickú pomoc. Podľa Negroponteho to predstavuje prvý test spoľahlivosti Severnej Kórey, ktorá nemá spoluprácou čo stratiť, ba práve naopak.

Šéf amerického vyjednávacieho tímu s Kóreou Christopher Hill odštartoval dvojdňové stretnutie v New Yorku so svojím severokórejským náprotivkom Kim Kje-Gwanom zameraným na normalizáciu vzťahov oboch krajín. Na tieto rozhovory nadviažu v Hanoji vyjednávači Japonska s predstaviteľmi Severnej Kórey.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu