Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

KĽDR sľubuje zastavenie jadrového programu

SOUL - Druhý najvyšší predstaviteľ Kórejskej ľudovodemokratickej republiky sa vo štvrtok stretol s delegáciou predstaviteľov Južnej Kórey, ktorým prisľúbil zastavenie jadrového programu.

Podľa predsedu prezídia Najvyššieho ľudového zhromaždenia KĽDR Kima Jong-nama bolo jadrové odzbrojenie Kórejského polostrova "posledným želaním" zosnulého vodcu Kim Il-sunga a krajina "sa bude snažiť ho splniť". Juhokórejský minister pre zjednotenie Li Čä-džong počas stretnutia naliehal na Sever, aby splnil záväzok z 13. februára a začal podnikať prvé kroky smerom k odzbrojeniu.

"Je dôležité vyvíjať úsilie, aby bolo zabezpečené, že Južná a Severná Kórea budú spolupracovať a každá zo šiestich krajín prevezme svoju zodpovednosť," uviedol Li v súvislosti s februárovou dohodou, ktorá bola výsledkom šesťstranných rokovaní v Pekingu. Pchjongjang sa v dokumente zaviazal, že do 60 dní odstaví svoj hlavný jadrový reaktor výmenou za poskytnutú pomoc. Severokórejskí vyjednávači vo štvrtok žiadali o dodávky pomoci z Juhu, Soul však zrejme odmieta prisľúbiť akúkoľvek významnejšiu podporu, kým KĽDR nezačne s rušením jadrového programu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu