Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Koniec špekuláciám o prevrate v Kremli: Po 11 dňoch nastal zvrat v hľadaní Putina!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Zvrhli Putina! V Moskve sa odohral palácový prevrat a spolu s Putinom by mal odstúpiť aj premiér Dimitrij Medvedev. V týchto tvrdeniach sa zhodujú tri zdroje z okolia Kremľa. Dnes na obed sa však po 11-dňoch opäť ukázal na verejnosti.

V posledných dňoch sa ostro špekulovalo, čo sa deje s Vladimirom Putinom. Ten sa ukázal na verejnosti naposledy 5. marca. Niečo zo zákulisia Kremľa by mohol poodhaliť bývalý ekonomický poradca Vladimira Putina Andrej Illiaronov. Illarionov napísal blog, v ktorom načrtol, čo sa podľa neho deje v Kremli. "Sila a finančná podpora "vodcu národa" sa zdá byť ochrnutá," napísal.

Putina s Medvedevom zvrhli, nastupuje nová vláda. Tvrdí, že mocenský boj o prezidentské kreslo vyhralo nad Putinom ešte tvrdšie krídlo politikov. "V najbližších dňoch by sme mohli očakávať rezignáciu predseda vlády Dmitrija Medvedeva a nástup Sergeja Ivanova. Štátna duma na čele s Naryškinom zabezpečí správne hlasovanie svojich členov. Po ktorom je pravdepodobné, že sa verejnosti oznámi, že vodca národa sa odobral na zaslúžený odpočinok." Illarionov, člen renomovaného amerického ekonomického inštitútu CATO, napísal, že v nasledujúcich dňoch môžeme očakávať vyhlásenie Moskvy, že Putin odchádza.

Do čela administratívy by sa mal dostať Sergej Ivanov. "Každý, kto sa domnieva, že tí, ktorí sú zapojení do sprisahania, či už vedome, alebo nevedome, sú  len generáli, alebo len bezpečnostné sily, trochu zjednodušuje situáciu. Istý prominentný opozičný novinár pred pár dňami celkom bezpečné predpokladal, že "po vražde Nemcova bude Putin zvrhnutý už čoskoro."


Putinova milenka porodila dediča impéria!


Illarionov Putina dobre pozná, okrem rovnakého veku (62) ich spája aj účinkovanie v tajných službách KGB. Skupina, ktorá prevrat zosnovala, by mala pozostávať s vysokých armádnych predstaviteľov ako aj z ľudí pôsobiacich v tajných službách. Zaujímavosťou je fakt, že Illarionov predpovedal vpád Ruska na Krym tri týždne predtým, než sa anexia stala skutočnosťou.

Tvrdí to aj izraelský diplomat

Rovnakú teóriu zastáva aj izraelský bývalý veľvyslanec v Moskve Zvi Magen. Usudzuje tak podľa udalostí posledných dní v Kremli. "Pohyb armády pri Kremli naznačuje, že prebehla zmena vlády alebo sa chystá zmena vlády," napísal Magen. Za prevratom podľa neho by mali byť armádni generáli a bohatí biznismeni.

Potvrdzuje to aj islamský vodca

Do tretice tento scenár zastáva aj Geydar Dzhemal, šéf ruských moslimov. Dzhemal je považovaný za lojálneho muža Putinovho režimu. "Putin je neutralizovaný v tejto chvíli, ale je nažive. Je pod kontrolou agentúr, ktoré zosnovali puč," povedal. Konkrétne by za tým mali stáť bývalý šéf tajnej služby Nikolaj Patruše a čečenský vodca Ramzan Kadyrov. Dzhemal si tiež myslí, že Putinovi za odchod z Kremľa ponúkli niečo, čo nemohol odmietnuť.

12:05 Aktualizované

Vladimir Putin sa dnes okolo obeda ukázal na verejnosti po prvý raz od 5. marca. Ukončil tak špekulácie o možnom prevrate či dokonca abdikácii kvôli zlému zdravotnému stavu. Ruský prezident sa neďaleko Petrohradu stretol na rokovaní s kirgizským prezidentom Almazbekom Atambajevom.

Počas stretnutia s kirgizským kolegom sa Putin vyjadril aj k dohadom o príčinách svojej nezvyčajne dlhej neprítomnosti na verejnosti či v médiách. Svoje údajné problémy so zdravím komentoval vyhlásením, že "bez klebiet by bola nuda". Atambajev pred novinármi uviedol, že Vladimir Putin sa cíti dobre. "Pred chvíľou ma vozil po pozemku, sám bol za volantom," spresnil Atambajev.

Dohady o Putinovej chorobe sa objavili minulý týždeň po tom, ako Kremeľ zrušil prezidentovu vopred naplánovanú cestu do kazašskej Astany a niekoľko schôdzok v Moskve. Živnou pôdou pre špekulácie bol aj stále komplikovaný vývoj na východnej Ukrajine, ale najmä nedávna vražda Putinovho veľkého oponenta - jedného z vodcov opozície Borisa Nemcova. Hovorilo sa aj o sporoch vnútri mocenských klanov v Kremli, dokonca aj o Putinovom odstavení. Špekulácie zosilneli aj v súvislosti s tým, že od 5. marca, keď prijal v Moskve talianskeho premiéra Mattea Renziho, sa Putin neobjavil ani na verejnosti, ani naživo v televízii. Zábery prezidenta Putina, ako pracuje vo svojej podmoskovskej rezidencii, odvysielala ruská štátna televízia až v piatok 13. marca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu