Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Putin ohlásil ďalšie cvičenie: Na Krym vysiela bombardéry považované za jadrové nosiče!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

MOSKVA - Blesková previerka ruskej Severnej flotily, ktorú v pondelok nariadil Vladimir Putin, sa medzitým rozšírila aj do ďalších častí Ruska. Ministerstvo obrany oznámilo sériu cvičení, do ktorých sa zapojila aj Baltská flotila, jednotky na juhu Ruska či výsadkové vojská. V rámci previerky bojaschopnosti ruského letectva budú podľa ruských agentúr vyslané na anektovaný Krym strategické bombardéry Tu-22M3, považované za nosiče jadrových zbraní.

Na premiesťovanie ruských bombardérov na Krym už minulý rok na jeseň upozorňovali americkí zákonodarcovia v dopise prezidentovi Barackovi Obamovi. "Situácia na Kryme je vnútorná vec Ruska a nepodlieha cudziemu hodnoteniu," povedal dnes Putinov hovorca Dmitrij Peskov. Zareagoval tak na výroky hovorkyne americkej diplomacie, podľa ktorej Spojené štáty neuznávajú podľa nich cynickú ruskú anexiu poloostrova po referende, ktoré bolo podľa hovorkyne sfalšované.

Americké sankcie proti Rusku budú platiť, pokiaľ Rusko nevráti Krym Ukrajine, povedala americká hovorkyňa. "Krym nie je okupovaný, Krym je jedným z regiónov Ruskej federácie," povedal naopak hovorca Kremľa.

Manévre na juhu Ruska majú podľa ministerstva obrany trvať do 20. marca. Zapojiť sa do nich majú aj bojové a dopravné vrtuľníky. Peskov dnes uistil, že bleskové previerky bojaschopnosti nariadené Putinom "nesúvisia s medzinárodnou situáciou," ale ide o súčasť ustavičného procesu výcviku a zdokonaľovania ruských ozbrojených síl.

V Rusku bol v nedeľu odvysielaný film, v ktorom sa Putin prihlásil k hlavnej roli v pripojení Krymu k Rusku, a to vyslaním ruských špeciálnych jednotiek na poloostrov a uvedením jadrových zbraní do pohotovosti. Ruské liberálne noviny Vedomosti odvysielaním filmu označil za signál Západu, že Rusko bude hájiť Krym až do úplnej krajnosti.

Ešte pred rokom sa Putin k roli ruskej armády pri ovládnutí Krymu vyjadroval oveľa opatrnejšie, zatiaľ čo teraz dáva najavo, že ho názory Západu už nezaujímajú - a o to viac zosilňuje domácu propagandu. Otázkou vraj je, či táto mobilizácia verného voličstva má poslúžiť k "usilovnej mierovej práci na nahradenie všetkého dovážaného, alebo ku správnemu pochopeniu nejakej novej špeciálnej operácie."

Podobne ako Putin pred rokom popieral účasť ruských vojakov v účinkovaní na Kryme, tak dnes Moskva stále popiera svoje zapojenie do vojny na východe Ukrajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu