Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Peskov sa ubezpečoval, či všetci novinári videli paralyzovaného Putina

Dmitrij Peskov (v pozadí) a Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Dmitrij Peskov (v pozadí) a Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

STREĽNA – Ruský prezident Vladimir Putin sa dnes po desiatich dňoch znova objavil na verejnosti, keď sa neďaleko Petrohradu stretol na rokovaní s kirgizským prezidentom Almazbekom Atambajevom.

Počas stretnutia s kirgizským kolegom sa Putin vyjadril aj k dohadom o príčinách svojej nezvyčajne dlhej neprítomnosti na verejnosti či v médiách. Svoje údajné problémy so zdravím komentoval vyhlásením, že "bez klebiet by bola nuda", a široko sa pritom usmieval do televíznych kamier. Podľa agentúry Reuters pôsobil Putin uvoľnene, aj keď bol pomerne bledý.  

Jeho hovorca Dmitrij Peskov si z prítomných novinárov uťahoval, keď sarkasticky komentoval rôzne dohady o príčinách Putinovej záhadnej neprítomnosti v uplynulých dňoch. "Tak ako? Všetci ste videli paralyzovaného prezidenta ovládaného generálmi? Len toť priletel zo Švajčiarska, kde bol pri pôrode, ako je známe," vyhlásil Peskov a zasmial sa.

Na otázku zahraničného novinára, čo je pravdy na správach, že k Putinovi pricestoval lekár zo zahraničia, Peskov s úsmevom odpovedal, že "aj on je medzi generálmi, ktorí sa zmocnili Putina". Agentúra RIA Novosti informovala, že Putin na schôdzke s kolegom z Kirgizska vyzeral ako obyčajne. Prezidenti spoločne vošli do rokovacej sály a posadili sa do kresiel. 

Kirgizský prezident ešte poznamenal, že ho Putin osobne povozil po areáli Konstatinovského paláca - dejiska schôdzky. Ubezpečil, že Putin nielen chodí, ale ešte aj šoféruje ako pretekár. Dohady o Putinovej chorobe sa objavili minulý týždeň po tom, ako Kremeľ zrušil prezidentovu vopred naplánovanú cestu do kazašskej Astany a niekoľko schôdzok v Moskve. Živnou pôdou pre špekulácie bol aj stále komplikovaný vývoj na východnej Ukrajine, ale najmä nedávna vražda Putinovho veľkého oponenta - jedného z vodcov opozície Borisa Nemcova. Hovorilo sa i o sporoch vnútri mocenských klanov v Kremli, dokonca aj o Putinovom odstavení.

Špekulácie zosilneli aj v súvislosti s tým, že od 5. marca, keď prijal v Moskve talianskeho premiéra Mattea Renziho, sa Putin neobjavil ani na verejnosti, ani naživo v televízii. Zábery prezidenta Putina, ako pracuje vo svojej podmoskovskej rezidencii, odvysielala ruská štátna televízia až v piatok 13. marca. Štáby vtedy Putina nasnímali v jeho rezidencii v Novo-Ogariove, kde sa koná väčšina jeho pracovných stretnutí, počas rokovania s predsedom najvyššieho súdu Viačeslavom Lebedevom.

V ruskej metropole sa však koncom minulého týždňa šírili správy, že Putin si upravil program, lebo sa stal otcom. Kremeľ ale vzápätí rozhodne poprel správy, že by sa Putinovi a ruskej gymnastke Aline Kabajevovej narodila dcéra. Súkromná klinika sv. Anny vo švajčiarskom Lugane, kde sa mal pôrod v Putinovej prítomnosti odohrať, odmietla médiám poskytnúť akýkoľvek komentár.

Ruský prezident si zakladá na svojom imidži zdatného chlapa, dobrodruha, ale aj ochrancu prírody a zvierat. V minulosti sa veľmi rád nechával fotografovať alebo filmovať počas zápasov v džude, pri streľbe, jazde na koni, poľovačke či kúpaní sa v sibírskych riekach.  

Peskov sa ubezpečoval, či
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu