Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kuriózna operácia: Mladík (21), ktorý prišiel o svoju pýchu, podstúpil prvú transplantáciu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KAPSKÉ MESTO - Lekári v Juhoafrickej republike uskutočnili prvú úspešnú transplantáciu penisu na svete. Zákrok vykonali u mladého muža, ktorý o svoj pohlavný orgán prišiel v dôsledku komplikácií po neodborne vykonanej rituálnej obriezke. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Deväťhodinový operačný zákrok sa uskutočnil v decembri minulého roka v rámci pilotnej štúdie Tygerberskej nemocnice v Kapskom Meste a univerzity v meste Stellenbosch, ktorej cieľom je pomôcť desiatkam mladých mužov, ktorí každoročne v dôsledku nesprávne vykonanej obriezky prídu o svoj penis.

"Je to veľmi závažný problém. Pre mladého 18- alebo 19-ročného muža je strata penisu nesmierne traumatizujúca," uviedol vo vyhlásení primár urológie Tygerberskej nemocnice Andre van der Merwe, ktorý operáciu viedol. Podľa lekárov sa u mladého muža, ktorý operáciu podstúpil, podarilo obnoviť všetky funkcie jeho pohlavného orgánu, čo je veľkým prísľubom pre pacientov, ktorí o svoje "mužstvo" prišli v dôsledku nádorového ochorenia alebo trpia ťažkou formou erektilnej dysfunkcie.

"V Juhoafrickej republike je potreba takéhoto zákroku oveľa väčšia ako inde vo svete, pretože tu každý rok v dôsledku komplikácií po nepodarenej tradičnej obriezke prichádza o penis mnoho mladých mužov," uviedol ďalej Van der Merve.

Pacientovi (21), ktorého meno z etických dôvodov nezverejnili, museli pohlavný úd amputovať pred tromi rokmi, keď sa u neho po tradičnej obriezke spojenej s rituálom vstupu do dospelosti vyvinuli mimoriadne závažné komplikácie.Podľa vyhlásenia Tygerberskej nemocnice bolo najťažšou úlohou celého projektu získať vhodného darcu. V tomto prípade ním bol zosnulý muž, ktorý venoval svoje orgány na transplantácie.

Rituál obriezky podstupujú každoročne tisíce mladých mužov najmä z juhoafrického kmeňa Xhosa, pričom podľa odborníkov o penis v dôsledku neodborne vykonaného zákroku príde najmenej 250 z nich. V rámci prebiehajúcej štúdie sa transplantácia penisu uskutoční u ďalších deviatich pacientov, avšak zatiaľ nie je jasné, kedy bude možné operácie vykonať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu