Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

FOTO Toto je Čech, ktorého uniesli bojovníci Islamského štátu: Obyčajný kuchár, varil robotníkom!

kuchár Pavel z Veľkého Meziříčí Zobraziť galériu (3)
kuchár Pavel z Veľkého Meziříčí (Zdroj: topky)

PRAHA - Česko žije v strachu. Minulý piatok uniesli ozbrojenci Islamského štátu muža, ktorý pracoval v Líbyi, varil pre obyčajných robotníkov. České úrady sú na informácie skúpe. Podarilo sa zistiť, že ide o Pavla H. (49), ktorý žil so svojou rodinou vo Veľkom Meziříčí. Český minister zahraničia označil situáciu za zlú, mužovi hrozí smrť podobne, ako desiatkam zajatcov, ktorí sa stali obeťami bojovníkov Islamského štátu.

Pavel pracoval ako kuchár, bol kooridnátor cateringu v spoločnosti, ktorá poskytuje servis pracovníkom líbyjských ropných polí. Informáciu priniesla MF Dnes, neskôr to potvrdil minister zahraničia Lubomír Zaorálek. V ČT zdôraznil, že nechce vyvolávať falošné nádeje. "Nemám, bohužiaľ, dobré správy... Myslím, že situácia je zlá," povedal.

České úrady ešte stále nehovoria definitívne ako o únose. V hre je alternatíva, že sa českému kuchárovi podarilo počas útoku ozbrojencov uniknúť a že sa doteraz niekde skrýva. Ak ho ale naozaj uniesli, pracuje sa s dvoma variantmi, a to že únoscovia budú Česko kontaktovať s požiadavkou o výkupné alebo uneseného zabijú. Podobne, ako sa to stalo v mnohých prípadoch pred tým.

FOTO Toto je Čech,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Pavla uniesli v piatok s ďalšími ôsmimi pracovníkmi firmy, siedmi z nich pochádzajú z krajín mimo Európskej únie. Náplňou jeho práce bola príprava jedál, chod práčovne či zabezpečovanie bežných potrieb. Za kuchára sa Pavel vyučil v Meziříčskej hotelovej škole v roku 1984. V Líbyi pracoval pre firmu Value Added Oilfield Services. Na svoj pracovný turnus sa Pavel vrátil do Líbye len pred pár dňami.

FOTO Toto je Čech,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)


Islamisti, ktorí Pavla pravdepodobne uniesli, sa nedávno podpísali aj pod brutálnu popravu 21 kresťanov, ktorých zavraždili podrezaním hrdiel na pláži pri mori v Líbyii. 

Rakúske média odhalili identitu 39-ročného Rakúšana Dalibor Savicic z Linzu, ktorý sa stal tiež obeťou únosu, len hodinu pred tým telefonoval so svojou rodinou.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu