Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Väznení Česi v Libanone sú už na slobode: Musia ich však vymeniť za tohto muža!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

BEJRÚT - Pätica Čechov v Libanone bola po siedmich mesiacoch zadržiavania prepustená na základe dohody. V pondelok to napísal popredný libanonský denník L'Orient-Le Jour s odvolaním sa na svoje zdroje z libanonskej bezpečnosti. Ďalší tamojší významný denník, an-Nahár, dodal, že výmenou za oslobodenie Čechov má byť v nasledujúcich hodinách prepustený Libanončan Alí Fajád, zadržiavaný v Prahe. České úrady prípad nekomentujú, napísal dnes spravodajský portál Novinky.cz.

Denník an-Nahár uviedol, že nemenovaný bezpečnostný predstaviteľ sa dohodol na deportácii Fajáda "do 24 hodín po prepustení Čechov". Tí sú na slobode od pondelňajšieho večera a lietadlo po nich odletí v stredu.

Českému denníku Právo tiež potvrdil vysokopostavený zdroj z bezpečnostných zložiek, že záchrana piatich unesených Čechov súvisí s prípadom Fajáda, ale slovo "výmena" odmietol použiť. Zdroj pripustil, že ide o citlivú záležitosť, ktorá môže u niektorých partnerov vyvolať negatívne reakcie.

O vydanie Fajáda z ČR sa snažia Spojené štáty. Rozhodujú o tom české súdy. Česi a ich libanonský vodič zmizli vlani v júli. Ich auto sa našlo v oblasti Kefrája na západe údolia Bikáa, na východe Libanonu. Čechov prepustili takisto v údolí Bikáa.

Česi sa stratili za nejasných okolností. Údajne boli zadržaní v súvislosti s prípadom Libanončana Fajáda, ktorého česká polícia zatkla na žiadosť USA pre podozrenie z obchodu so zbraňami.

Fajád odmieta súvislosť s prípadom. Česi však cestovali autom jeho príbuzného. Medzi piatimi mužmi sa nachádzal údajne i príslušník vojenského spravodajstva Martin Psík.

České úrady sa k prípadu nechcú vyjadrovať, dodali Novinky.cz. Aj česká diplomacia vrátane ministra Lubomíra Zaorálka oznámila, že záležitosť je predmetom vyšetrovania a nebude ju komentovať - správy v médiách pokladá za špekulácie.

Denník L'Orient-Le Jour písaný vo francúzštine upozornil, že časť údolia Bikáa nemajú úrady pod kontrolou a od konca občianskej vojny v roku 1990 tam uniesli takmer 100 cudzincov, väčšinou Američanov a Európanov. Boli medzi nimi napríklad dvaja nemeckí občania či siedmi cyklisti z Estónska. Objavili sa informácie, že prepustení boli po dohode a zaplatení výkupného.

Zadržiavaný Fajád by mal byť čoskoro v lietadle smerujúcom do Libanonu

Prepustenie pätice českých občanov unesených vlani v júli v Libanone je skutočne akýmsi diplomatickým obchodom v podobe ich výmeny za údajného pracovníka libanonských tajných služieb Alího Fajáda, zadržaného v ČR pre podozrenie z ilegálneho obchodovania so zbraňami a podpory terorizmu.

Denníku Právo tieto informácie, ktoré sa objavujú aj v libanonských médiách, potvrdili dva na sebe nezávislé české zdroje oboznámené s aktuálnym dianím.

"Je to otázka rádovo hodín, keď bude lietadlo s Fajádom vo vzduchu smerom do Libanonu. Nesmie sa to síce nazývať výmenou, ale áno, dohoda je taká, že za prepustenie Čechov Fajád nebude vydaný do USA (tak ako o tom rozhodol už pražský súd) a dôjde k jeho deportácii do vlasti," uviedol pre Právo nemenovaný zdroj z českej bezpečnostnej komunity. Rokovania medzi oboma krajinami prebiehali podľa jeho slov ostatné dva-tri mesiace a všetko sa doladilo v uplynulých dvoch týždňoch.

Informácie rovnakého denníka naznačujú, že kvôli unesenej pätici piatich českých občanov sa 22. januára uskutočnilo mimoriadne zasadanie Bezpečnostnej rady štátu.

"Dôvodom bola skutočnosť, že v tej záležitosti nastal prielom a dojednávali sa podrobnosti s tým, že by k prepusteniu mohlo dôjsť na konci januára alebo na začiatku februára," uviedol zdroj denníka.

Napriek úspešnosti rokovaní komplikuje priebeh rozuzlenia prípadu v ostatných hodinách nie bezvýznamná komplikácia, píše internetový server Novinky.cz.

Spoločne s Fajádom, o ktorého vydanie žiadajú USA, sú totiž v ČR za mrežami aj ďalší dvaja cudzinci, Faouzi Jaber a Chalíd El Marabí.

"A jeden z nich nechce byť deportovaný (do Libanonu) spoločne s Fajádom, pretože je spolupracovníkom iného štátu. Takže je to teraz veľký diplomatický problém," naznačil pre Právo dôveryhodný zdroj.

Pražský mestský súd už vydanie trojice spomínaných mužov povolil, následne to potvrdil aj pražský vrchný súd, takže konečné rozhodnutie je teraz na ministrovi spravodlivosti ČR Robertovi Pelikánovi. Ten už skôr pripustil možnosť Fajádovho prepustenia, pretože podľa vlastných slov odmieta mať na rukách krv unesených krajanov.

Viac o téme: LibanonAlí Fajád
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu