Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Izraelský premiér varuje USA: Vaša dohoda môže ohroziť našu existenciu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval dnes Spojené štáty, že jadrová dohoda, o ktorej rokujú s Iránom, by mohla ohroziť existenciu štátu Izrael. Informovala o tom agentúra Reuters.

Netanjahu počas svojho dnešného vystúpenia na zasadaní proizraelskej lobistickej organizácie AIPAC uviedol, že je jeho morálnou povinnosťou prehovoriť o hlbokých rozporoch, ktoré v otázke iránskeho jadrového programu vládnu medzi ním a americkým prezidentom Barackom Obamom.  Pred svojím utorňajším vystúpením v americkom Kongrese izraelský premiér vyslovil obavu, že rokovania medzi šiestimi svetovými mocnosťami a Teheránom o iránskom jadrovom programe umožnia Iránu stať sa štátom vlastniacim jadrovú zbraň, čo sa podľa Netanjahua nesmie stať.

"Ako izraelský premiér mám morálnu povinnosť o tých rizikách hovoriť, kým ich ešte možno odvrátiť," uviedol Netanjahu pred jasajúcimi členmi AIPAC. Izraelský premiér sa však zároveň pokúsil zmierniť napätie medzi Spojenými štátmi a Izraelom, keď povedal, že vzťahy medzi oboma krajinami sú pevnejšie ako kedykoľvek predtým a budú sa aj naďalej zlepšovať.

Podľa doterajšieho časového plánu chcú Irán a tzv. skupina P5+1 (päť mocností s právom veta - USA, Británia, Rusko, Čína, Francúzsko - a Nemecko) do marca uzavrieť všeobecnú rámcovú dohodu a do 30. júna aj konečnú dohodu o jadrovom programe Teheránu. Na jej základe by Irán výmenou za uvoľnenie medzinárodných sankcií obmedzil svoj nukleárny program.

Západ tým chce zamedziť Iránu získať atómovú bombu. Netanjahu sa však obáva, že zúčastnené štáty dosiahnu dohodu, ktorá nepôjde dostatočne do hĺbky a Teheránu ponechá zadné dvierka k vlastníctvu jadrových zbraní. Počas svojho utorňajšieho vystúpenia v Kongrese chce Netanjahu využiť fakt, že veľká časť amerického Kongresu zdieľa jeho nedôveru k Iránu a rada by ďalej zvýšiť tlak na Teherán cez ešte tvrdšie sankcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu