Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V izraelských voľbách prekvapujúco jasne triumfovala strana premiéra Netanjahua

Benjamin Netanjahu po triumfe v predčasných voľbách
Benjamin Netanjahu po triumfe v predčasných voľbách (Zdroj: SITA)

TEL AVIV - Vodca izraelskej opozície Jicchak Herzog zatelefonoval dnes premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a zablahoželal mu k víťazstvu v utorkových parlamentných voľbách. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Pred niekoľkými minútami som sa rozprával s premiérom Benjaminom Netanjahuom, zagratuloval som mu k úspechu a zaželal veľa šťastia," povedal Herzog novinárom o prekvapujúcom víťazovi volieb, ktoré sa podľa exit-pollov mali skončiť tesným výsledkom.

Herzog dodal, že jeho ľavicová strana Sionistický tábor bude pokračovať ako alternatíva k pravicovej strane Likud premiéra Netanjahua. Po sčítaní 99,5 percenta z takmer štyroch miliónov odovzdaných hlasov získal Likud 23,26 percenta hlasov a v 120-člennom parlamente, Knesete, bude mať 29-30 kresiel. Sionistický tábor získal 18,73 percenta a teda 24 kresiel, uviedla agentúra Reuters.

"Dosiahli sme veľké víťazstvo nacionalistického tábora na čele s Likudom," povedal s úsmevom Netanjahu svojim stúpencom vo volebnom štábe strany v Tel Avive. Dodal, že hovoril s šéfmi pravicových strán a vyzval ich na urýchlené vytvorenie "silnej a stabilnej" koalície.

Lídri izraelského stredoľavého Sionistického tábora vyjadrili sklamanie nad výsledkami volieb, v ktorých zvíťazila súperiaca stredopravá strana Likud premiéra Netanjahua.

"Je to ťažké ráno pre nás aj pre tých, ktorí veria v našu cestu," uviedli dnes v skorých ranných hodinách líder Izraelskej strany práce Herzog a bývalá ministerka spravodlivosti a šéfka strany Hnutie (ha-Tnua) Cipi Livniová, ktorí spolu vytvorili Sionistický tábor. "Budeme bojovať s našimi partnermi v Knesete za hodnoty, v ktoré veríme," dodali obaja porazení politici, ktorých citovala agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu