Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Netanjahu: Kým budem premiérom, palestínsky štát nevznikne

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA)

TEL AVIV – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes uviedol, že ak zvíťazí v utorňajších voľbách a zostane na čele izraelskej vlády, nikdy nebude súhlasiť so založením palestínskeho štátu. Informovala o tom agentúra DPA.

V rozhovore pre internetové vydanie denníka Maariv na otázku, či počas jeho pôsobenia vo funkcii premiéra nedôjde k založeniu palestínskeho štátu, Netanjahu odpovedal: "Presne tak. Myslím, že každý, kto založí palestínsky štát... jednoducho zabezpečí odrazový mostík pre útoky radikálnych islamistov na štát Izrael".

"Ak to niekto nechápe, tak jednoducho schováva hlavu do piesku," dodal izraelský premiér. Najnovšie prieskumy verejnej mienky ukazujú, že Netanjahuova vládnuca stredopravá strana Likud zaostáva za stredoľavou alianciou Sionistický tábor približne o štyri kreslá.

Medzinárodné spoločenstvo sa už dlho usiluje o vytvorenie palestínskeho štátu na území, ktoré obsadil Izrael vo vojne v roku 1967. V roku 1993 Izrael a Palestínčania podpísali dočasnú dohodu, ktorá mala viesť k ukončeniu izraelsko-palestínskeho konfliktu. Odvtedy sa uskutočnilo veľa kôl mierových rokovaní, pričom to ostatné sa prerušilo vlani.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu