Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Turecké ženy vyšli do ulíc: Pobúrila ich vražda a zohavenie študentky, ktorá sa bránila sexu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: indiatvnews.com)

ISTANBUL – Tisícky žien protestovali dnes v tureckom Istanbule po nájdení zohaveného tela mladej ženy, ktorá zrejme zomrela, keď sa bránila znásilneniu šoférom autobusu. Informoval o tom spravodajský server BBC.

Polícia objavila spálené telo 20-ročnej Özgecan Aslanovej v piatok v koryte rieky v meste Mersin na juhu Turecka.  Polícia v súvislosti s týmto prípadom zadržala troch podozrivých - šoféra mikrobusu, jeho otca a kamaráta.  

Premiér Ahmet Davutoglu prisľúbil rodine zavraždenej dievčiny, že osoby zodpovedné za tento zločin chytia a potrestajú. Sústrasť Aslanovej rodine vyjadril okrem premiéra aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Študentku psychológie Özgecan Aslanovú uniesli v stredu cestou domov. Šofér sa ju mal pokúsiť znásilniť, na čo sa bránila štipľavým sprejom. Aslanovú následne pobodali na smrť, mala tiež na hlave ranu po údere železnou tyčou.

Brutálny charakter tejto vraždy spôsobil rozruch v celom Turecku, napísal server BBC. Tisícky žien zorganizovali v sobotu pokojné protesty vo viacerých tureckých mestách vrátane Ankary, Istanbulu a Mersinu - jej rodného mesta na juhu Turecka.

Istanbulské ženy vyjadrili svoje rozhorčenie nad touto vraždou prostredníctvom dvoch samostatných protestných zhromaždení. Na pochod prišli ženy všetkých vekových kategórií, niesli transparenty s fotografiou zavraždenej študentky a nápismi ako "Stačilo, zastavíme vraždenie žien!". Vládna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), ktorá má korene v politickom islame, je pri moci od roku 2002. Aktivistky za ženské práva podľa BBC uvádzajú, že za posledné desaťročie sa ostro zvýšilo násilie páchané na tureckých ženách.

Iba minulý rok došlo podľa nich k vraždám 300 žien, ktoré usmrtili muži a viac ako 100 ďalších znásilnili.  "Muži vraždia, znásilňujú a mučia ženy. Tento štát, mužský štát, ich ochraňuje. Očakávame od parlamentu, že toto násilie zastaví," povedala predstaviteľka tureckej Iniciatívy ženy za mier, ktorá sa usiluje o presadenie legislatívy na ochranu žien.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu