Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

FOTO Priateľky Richarda, ktorého Brusel obvinil z terorizmu: Čudák, vedela som, že je to on!

 Richardova priateľka Terézia Zobraziť galériu (4)
Richardova priateľka Terézia (Zdroj: foto: tv joj)

BRUSEL - Identita Slováka, ktorý sa postaral o poriadny rozruch v sídle europarlamentu a vystrašil zamestnancov v Bruseli, je známa. Slovensko sa vďaka Richardovi Weissovi dostalo na titulky európskych novín. O mužovi prehovorila jeho priateľka Terézia.

Cez víkend Richard nasadol do auta v Hornej Vsi pri Žiari nad Hronom a vybral sa do Bruselu, aby sa stretol s predsedom Európskeho parlamentu. V maskáčoch sa dobýjal do jednej z budov, zadržali ho policajti. Po prehliadke jeho odstaveného auta tam našli nabitú zbraň a motorovú pílu. Podľa Richardových známych je muž čudák a takéto konanie sa dalo čakať.

Svojím konaním spôsobil v pondelok v Bruseli taký rozruch, že kvôli nemu museli evakuovať tri budovy. Podľa hovorkyne parlamentu Marjory van den Broekeovej muselo svoje pracovisko opustiť 500 zamestnancov.

Ako uviedli obyvatelia Hornej Vsi, Richard bol ešte cez víkend doma. Na dvore domu, v ktorom býval, bolo zaparkované auto. Podľa informácií Tv Joj Richard žil sám. Jeho mama pracuje v Nemecku, na Slovensko chodí len občas. "On mal kamarátov, no kamaráti sa potom na neho vykašľali, keď začal robiť somarin," povedala pre televíziu predavačka z miestnych potravín.

V tomto dome býva Richard sám
Zobraziť galériu (4)
V tomto dome býva Richard sám  (Zdroj: foto: tv joj)

V názoroch na Richarda sa obyvatelia obce rôznia. Jedni tvrdia, že bol dobrý chlap, ktorý sa vedel o seba postarať. Ako dôkaz uviedli, že pílil drevo, ktoré mal uložené na dvore. Pílu zrejme zabudol pred cestou vyložiť a cestoval s ňou cez pol Európy. Podľa iných bol Richard čudný a podobné správanie sa dalo od neho čakať, údajne často prehlasoval, že všetkých postrieľa. V minulosti pomáhal pri prestavbe domov, no v posledom čase bol bez práce.

Jedinou s kým sa Richard stretával je jeho priateľka Terézia, s ktorou má ročnú dcérku. V spoločnej domácnosti však nežijú. Žena býva v Žiari nad Hronom, no o Richardovom odchode do Belgicka vôbec netušila. "Som počula, že Slovák v Belgicku, 32-ročný, hneď som vedela, že je to on," povedala pre televíziu. Žena bola s Richardom naposledy v nedeľu, pri čom jej povedal, že ide domov, podľa nej sa správal úplne normálne ako vždy.  

Richardova priateľka Terézia
Zobraziť galériu (4)
Richardova priateľka Terézia  (Zdroj: foto: tv joj)

Autom jazdil Richard zrejme bez prestávky. Prešiel približne 1 360 kilometrov za necelých 13 hodín. V pondelok sa chcel stretnúť v Bruseli s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom. V maskáčovom oblečení sa dobýjal do jednej z budov. Polícia muža zadržala a špeciálny robot sktroloval jeho auto. Keď potvrdil, že vo vozidle nie je bomba, otvorili ho. Dnu našli nabitú zbraň a motorovú pílu. Dodnes vyšetrovatelia nezverejnili dôvod, prečo sa Richard chcel s predsedom stretnúť. 

Richarda zadržali, odmietol komunikovať

Slováka okamžite zadržali, no odmietol komunikovať s políciou. Momentálne sedí vo vyšetrovacej väzbe. Obvinili ho z nelegálneho držania strelnej zbrane a z prípravy teroristického útoku na území Belgicka, informovala o tom hovorkyňa bruselskej prokuratúry Ine Van Wymerschovej.

V súlade s platnou legislatívou v Belgicku môže zadržaný putovať do predčasnej väzby, ak je podozrenie, že opustí hranice Belgicka, že sa na slobode dopustí marenia dôkazov alebo sa pokúsi kontaktovať a ovplyvňovať prípadných komplicov či svedkov. V neprospech zadržaného hovorí jeho slovenské občianstvo, keď vyšetrovatelia zvážili riziko opustenia belgického územia ešte pred ukončením vyšetrovania.

V dočasnej väzbe môže pobudnúť maximálne päť dní. V priebehu tejto lehoty, čiže do konca tohto týždňa, bude predvolaný na neverejné zasadnutie sudcovského senátu, ktorý môže rozhodnúť o jeho jednomesačnom pobyte za mrežami. Potom sa sudcovia stretnú opäť na ďalšom neverejnom pojednávaní, a ak to bude vyžadovať priebeh vyšetrovania, môžu mu uložiť ďalší mesiac za mrežami alebo rozhodnú o jeho prepustení.

Belgické úrady už nadviazali kontakt so slovenskými, aby zistili viac o identite podozrivého, o jeho prípadných duševných chorobách a o tom, či nie je evidovaný v slovenskom trestnom registri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu