Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Poplach v Európskom parlamente, zadržali Slováka: Našli u neho zbraň a motorovú pílu!

Poplach v europarlamente Zobraziť galériu (3)
Poplach v europarlamente (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Belgická polícia oznámila, že zadržala podozrivého muža, kvôli ktorému boli dnes na niekoľko hodín evakuované tri budovy Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli. Podľa agentúry DPA ide o muža slovenskej národnosti narodeného v roku 1982.

Hovorkyňa EP Marjory van den Broeková pre médiá uviedla, že polícia pred obedom evakuovala časť budovy, kde sa nachádzajú administratívne úrady a tiež návštevnícke centrum Parlamentárium, ktoré sa nachádza v tesnej blízkosti inštitúcie. Chod hlavnej časti budovy zákonodarného zboru EÚ, kde majú kancelárie europoslanci, nebol ovplyvnený bombovým poplachom.

Prvé policajné správy podľa tlačovej agentúry Belga hovorili o tom, že zásahové jednotky s účasťou pyrotechnikov zistili, že podozrivé auto neobsahuje výbušniny. Z dodatočných informácií vyplynulo, že polícia o 7.30 h v blízkosti europarlamentu zadržala podozrivú osobu oblečenú vo vojenskom maskovacom odeve.

Zadržaný podľa slov vyšetrovateľa uviedol, že sa chcel stretnúť s predsedom EP Martinom Schulzom. Pri osobnej prehliadke našli kľúče od jeho auta zaparkovaného v blízkosti budovy EP. V aute bola zaistená zatiaľ nešpecifikovaná strelná zbraň a motorová píla. Vzhľadom na to, že neboli zistené žiadne výbušniny, bezpečnostný kordón bol zrušený a úradníci sa mohli vrátiť do evakuovaného krídla EP. Podľa prvých informácií sa muž pri zadržaní nesprával agresívne, nekládol odpor, ale ani nevysvetlil dôvod svojho správania.

Prokurátor požiadal o jeho zatknutie na základe obvinenia z hrozby útoku a za nelegálne držanie zbrane. Rozhodnutie by malo byť prijaté v utorok.

SR nemá zatiaľ oficiálne potvrdenie, že podozrivý pri EP bol Slovák

Zastupiteľský úrad SR v Belgicku nemôže potvrdiť ani vyvrátiť, že podozrivý 32-ročný muž, kvôli ktorému boli dnes doobeda na niekoľko hodín evakuované tri budovy Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli, je občan Slovenska. Belgické vyšetrujúce orgány sa v priebehu dnešného dňa neobrátili na konzulárne oddelenie Zastupiteľstva SR v Belgicku s prosbou o pomoc pri určení identity muža, ktorého ráno okolo 7.30 zastavila hliadka v blízkosti europarlamentu.

Muž bol oblečený vo vojenskom maskovacom odeve a nepatril ku hliadke, ktorá kvôli zvýšenému stupňu ohrozenia bežne hliadkuje pri budove EP, podobne ako iné hliadky strážia ostatné inštitúcie Európskej únie.

Prokuratúra opísala incident, ktorý spôsobil Slovák pred europarlamentom

S presným popisom udalostí, ktoré dnes doobeda viedlo k evakuácii troch budov Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli dnes poobede oboznámila médiá hovorkyňa bruselskej prokuratúry Ine Van Wymerschová.

Podľa oficiálneho stanoviska vyšetrovateľov krátko pred 07:30 h ráno v zóne patriacej pod správu mestskej polície Hlavného mesta Brusel - Ixelles bol spozorovaný  muž oblečený v odeve vojenskej kamufláže. Mal podozrivé správanie a pohyboval sa v okolí Európskeho parlamentu. Povedal, že sa chce stretnúť s predsedom EP. Kvôli stupňu zvýšenej ochrany bola táto osoba zatknutá a doručená na výsluch. Pri kontaktovaní sa podozrivá osoba nesprávala agresívne.

U zadržaného muža sa našli kľúče od jeho auta, ktoré zaparkoval na ulici Montoyer. Motivácia tohto človeka nebola jasná. Padlo rozhodnutie, aby sa predišlo možným rizikám, že bude zriadený bezpečnostný perimeter dovtedy kým odmínovacia služba armády neskončí svoju akciu. Viaceré budovy Európskeho parlamentu boli evakuované a dopravná prevádzka bola odklonená. Len čo sa zistilo, že auto neobsahuje výbušniny, okolo poludnia, evakuovaný personál sa mohol vrátiť na svoje pracoviská a doprava pokračovala podľa normálneho rozvrhu.

Objavené vozidlo bolo detailne preskúmané. Pri jeho prehliadke bola objavená zbraň a motorová píla. Van Wymerschová spresnila, že zadržaný muž bol vypočúvaný, ale nechcel vysvetliť polícii svoje konanie. Ide o muža s iniciálkami W.R., narodeného v roku 1982, slovenskej národnosti. Slovák bol odovzdaný na súd, pričom bruselský štátny zástupca požiadal súd o zatknutie zadržaného muža z dôvodu hrozby útoku a nepovoleného držania strelnej zbrane. Rozhodnutie sudcu bude oznámení v utorok. Ďalšie detaily ohľadom tohto prípadu bruselská prokuratúra odmietla zverejniť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu