Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slováka v Bruseli obvinili z prípravy teroristického útoku: V aute mal zbraň a motorovú pílu!

Poplach v europarlamente Zobraziť galériu (3)
Poplach v europarlamente (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Tridsaťdvaročného Slováka, ktorého v pondelok zadržali v blízkosti Európskeho parlamentu (EP), obvinili z nelegálneho držania strelnej zbrane a z prípravy teroristického útoku na území Belgicka. Vyplýva to z dnešného vyjadrenia hovorkyne bruselskej prokuratúry Ine Van Wymerschovej.

Slovák, v ktorého aute sa našla najmenej jedna strelná zbraň a motorová píla, bol dnes zatknutý na príkaz sudcu bruselského súdu. Občan Slovenska vystupujúci pod iniciálkami R.W. spĺňal minimálne jednu z troch podmienok, podľa ktorých bol dôvod na jeho väzbu.

V súlade s platnou legislatívou v Belgicku môže zadržaný putovať do predčasnej väzby, ak je podozrenie, že opustí hranice Belgicka, že sa na slobode dopustí marenia dôkazov alebo sa pokúsi kontaktovať a ovplyvňovať prípadných komplicov či svedkov.

Poplach v europarlamente
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

V neprospech zadržaného R.W. hovorí jeho slovenské občianstvo, keď vyšetrovatelia zvážili riziko opustenia belgického územia ešte pre ukončením vyšetrovania.

V dočasnej väzbe môže pobudnúť maximálne päť dní. V priebehu tejto lehoty, čiže do konca tohto týždňa, bude predvolaný na neverejné zasadnutie sudcovského senátu, ktorý môže rozhodnúť o jeho jednomesačnom pobyte za mrežami. Potom sa sudcovia stretnú opäť na ďalšom neverejnom pojednávaní, a ak to bude vyžadovať priebeh vyšetrovania, môžu mu uložiť ďalší mesiac za mrežami alebo rozhodnú o jeho prepustení.

Poplach v europarlamente
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Vyšetrovatelia zatiaľ neuviedli dôvod, prečo sa R.W. chcel stretnúť s predsedom Európskeho parlamentu, zadržaný údajne odmieta komunikovať s belgickými úradmi. Tie už nadviazali kontakt so slovenskými úradmi, aby zistili viac o identite podozrivého, o jeho prípadných duševných chorobách a o tom, či nie je evidovaný v slovenskom trestnom registri.

Po pondelňajšom incidente, keď vinou slovenského občana bolo na niekoľko hodín evakuovaných okolo 500 zamestnancov Európskeho parlamentu, bezpečnostná služba tejto euroinštitúcie rozhodla o sprísnení doterajších bezpečnostných pravidiel. Ochranka po novom kontroluje návštevníkov EP už pred vchodom do budovy a europoslanci majú dočasne zakázané súkromné návštevy - až do odvolania tretieho rizikového stupňa, ktoré v Belgicku platí od 15. januára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu