Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Búrlivé počasie v USA si vyžiadalo už tri obete: Mestá v pohotovosti, doprava mešká!

Spojené štáty bojujú so snehom Zobraziť galériu (2)
Spojené štáty bojujú so snehom (Zdroj: SITA)

NEW YORK – Zimná búrka, ktorá sa z amerického stredozápadu presunula na severovýchod USA, zasypala oblasť Chicaga až 44 centimetrami snehu, rovnaké množstvo môže teraz napadnúť aj v Bostone. V súvislosti s búrkou zomreli podľa agentúry Reuters najmenej traja ľudia. Od nedele bolo kvôli zlému počasiu zrušených cez 5300 letov.

Snehová búrka Linus, ktorá cez víkend potrápila stredozápad, sa pomaly presunula do štátov Pensylvánia a New York a do oblasti Nové Anglicko na severovýchode Spojených štátov. V štáte New York platí vo viac ako dvadsiatich okresoch snehová výstraha. Starosta mesta New York Bill de Blasio varoval obyvateľov, aby sa pripravili na sneh a poľadovicu, ktoré znepríjemnia dopravu do zamestnania. Mesto na zvládnutie nového snehu vyčlenilo podľa portálu weather.com cez 500 sypačov a 1600 pluhov. Pre New York predpovedali meteorológovia až 15 centimetrov snehu, zároveň ale upozornili, že sa zrážky postupne zmenia na zmiešané s dažďom, čo kvôli mrazu môže viesť k tvorbe poľadovice.

Spojené štáty bojujú so
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Súpravy newyorského metra v niektorých úsekoch kvôli poľadovici a snehu naberali meškania. Hromadná doprava v meste však vycestovala podľa cestovných poriadkov pre pracovné dni. Školy výučbu nerušili, odrieknuté boli len plánované výlety. Bez prúdu sa kvôli búrke ocitli asi dve tisícky Newyorčanov. Pri havárii na zasneženej diaľnici v štáte Indiana zomreli dnes dvaja ľudia, na parkovisku na predmestí Bostonu zase usmrtil prizerajúcu sa ženu snehový pluh.

Boston kvôli prívalom snehu o deň posunul konanie víťazného pochodu mestom po tom, čo tím New England Patriots vyhral Super Bowl, teda finále ligy amerického futbalu NFL. Slávnostné defilé sa tak uskutoční v utorok. Technické služby pomocou nákladných automobilov po celý deň odvážali z trasy sprievodu sneh. Boston, kde dnes po prívaloch z minulého týždňa ležalo rekordných 86,8 centimetrov snehu, očakáva, že sa tento týždeň stane obdobím s vôbec najhustejším prívalom snehu v histórii mesta.

V Novom Anglicku sa k 60 centimetrom z minulého týždňa očakáva až 30 centimetrov nového snehu. Štát Maine hlási, že cestári v rade miest celú noc pripravovali miesta, kam sa bude sneh odbagrovaný z verejných miest zvážať. Napríklad mesto Brunswick na juhu štátu uviedlo, že hromady snehu na vyhradenom mieste pre skládku sú vysoké deväť metrov. V niektorých štátoch oblasti od Stredozápadu po Nove Anglicko sa ľudia po prívaloch snehu podľa meteorológov majú v najbližších dňoch pripraviť na ľadový vietor.

Najvážnejšie rozmary zimného počasia dopadli na leteckú dopravu, len za dnešok bolo zrušených 2800 letov. Na chicagskom letisku O'Hare, kde napadlo takmer 50 centimetrov snehu, sa dnes situácia zlepšila, napriek tomu boli ale stovky letov zrušili a odložili. Veľké problémy dnes doľahli na newyorské letisko Newark a LaGuardia. Asi 60 percent letov zrušilo letisko v Bostone.
Severovýchod USA zasiahla snehová búrka naposledy pred týždňom. Vtedy sa však nenaplnili predpovede meteorológov, ktorí očakávali "historické" prívaly snehu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu