Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovensko navždy zanikne, omylom oznámili meteorológovia: Na záchranu máme už len pár dní!

Najnižšia teplota, akú kedy namerali! Zobraziť galériu (5)
Najnižšia teplota, akú kedy namerali! (Zdroj: SHMÚ)

BRATISLAVA – Tak to tu ešte nebolo! Slovenskí meteorológovia predpovedajú najnižšie teploty, aké kedy v histórii našej planéty boli namerané. Už túto nedeľu by podľa nich mali teploty klesnúť z -3 na -273 stupňov Celzia, teda na absolútnu nulu.

V nedeľu by mala teplota dosiahnuť na väčšine územia Slovenska od -271 do -273 stupňov Celzia. Na severe, východe a západe územia meteorológovia predpovedajú aj sneženie, ale snehové vločky pravdepodobne zamrznú už pri pokuse dopadnúť na zem. Tam, kde bude počas dňa slnečno, si užijete len slabý mrznúci vietor a mráz, aký už generácie po vás nezažijú.

Slovensko navždy zanikne, omylom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Aké počasie príde v pondelok, na to momentálne meteorológovia odpoveď nepoznajú. Na stránke SHMÚ sa však objavil obrázok s podobnými teplotami ako v nedeľu aj v pondelok, teda teploty dosiahnu absolútnu nulu (-273,15 stupňov Celzia) a nižšie už nedokážu klesnúť. Ide o nachladnejšiu teplotu vo vesmíre, ktorú však reálne nie je možné dosiahnuť. 

Ak by sme vo vesmíre dosiahli absolútnu nulu, znamenalo by to, že by sa zastavil pohyb všetkých častíc a všetko živé aj neživé by sa rozpadlo, čiže život by zanikol, vysvetlil Martin Plesch, fyzik z Fyzikálneho ústavu SAV. Ak by takéto teploty zasiahli iba našu krajinu, „neznamenalo by to koniec sveta ani vesmíru, ale Slovensko by bolo zničené. Tým, že u nás by bola taká nízka teplota a v okolitých štátoch by bola iná, zdvihla by sa obrovská veternosť a teplota by sa vyrovnala. Zasiahlo by to však aj okolité štáty,“ dodal Plesch.

Slovensko navždy zanikne, omylom
Zobraziť galériu (5)

„O vzniknutej situácii vieme. Včera (4. 2. 2015) sme začali preberať údaje z modelu ECMWF vo vyššom rozlíšení, čo prinesie presnejšie výsledky a predpovede pre bežného užívateľa. Žiaľ, niektoré súčasti programu spracovali nové informácie nekorektne, a z toho dôvodu sa na našej stránke objavili nesprávne hodnoty maximálnej a minimálnej teploty vzduchu. V súčasnosti by už mal byť spomínaný technický problém vyriešený. Užívateľom našej stránky sa ospravedlňujeme,“ komentoval predpoveď Ivan Garčár, hovorca SHMÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu