Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Najväčšie metropoly chystajú oslavy: Svet sa pripravuje na vítanie roka 2015!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

APIA - Ľudia po celom svete sa pripravujú na oslavy príchodu nového roka. Najväčšie silvestrovské večierky budú tradične v metropolách ako sú Sydney, Berlín, Londýn alebo New York.

Ako prví privítajú rok 2015 obyvatelia tichomorských štátov Samoa a Kiribati, a to dnes v 11:00 SEČ. Najdlhšie musia s novoročným prípitkom počkať ľudia na súostroví Americká Samoa, kde bude polnoc až vo štvrtok o 12:00 SEČ. Polnočné oslavy po celej planéte tak vďaka miestnym administratívnym úpravám a časovým vyrovnávaním potrvajú dlhšie ako 24 hodín.

Sydney očakáva, že do prístavu k budove opery sa príde so starým rokom rozlúčiť viac než milión ľudí. Taktiež státisíce ľudí si nenechajú ujsť tradičné zdvíhanie novoročnej gule na newyorskom námestí Times Square. Obyvatelia a návštevníci Londýna budú oslavovať na nábreží Temže, na Leicesterskom a Trafalgarskom námestí a v Berlíne nový rok privítajú tradične pri Brandenburskej bráne.
 
 
Samoa v novodobej histórii oslavuje príchod nového roka medzi prvými ešte len štvrtýkrát, lebo v závere roka 2011 z ekonomických dôvodov "papierovo" prešla medzinárodnú dátovú hranicu, aby sa priblížila hlavným obchodným partnerom Austrálie a Nového Zélandu. Hoci sú tak Samoa a Americká Samoa od seba vzdialené asi len 100 kilometrov, novoročné oslavy tu bude deliť 25 hodín. Najdlhšie si na 1. január ale počkajú Baker a Howland. V tejto dvojici neobývaných tichomorských atolov pod správou USA nastane silvestrovská polnoc až vo štvrtok o 13:00 SEČ.
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu