Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Predčasné oslavy v Španielsku: Tisíce ľudí oslavovali na námestí príchod nového roka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MADRID - Tisíce ľudí sa zhromaždili v utorok večer na slávnom námestí Puerta del Sol v centre Madridu, aby oslávili v predstihu príchod roka 2015. Dav neodradilo ani mrazivé počasie a nadšene volal na slávu novému roku, keď o polnoci hodiny na historickej budove regionálnej madridskej vlády dvanásťkrát odbili.

Predstavitelia španielskej metropoly každý rok 24 hodín pred koncom roka skúšajú zvonenie hodín na budove Real Casa de Correos z 18. storočia, aby sa uistili, že bude fungovať 31. decembra. A každý rok čoraz viac ľudí prichádza na túto skúšku a nový rok oslavuje v predstihu.
 
Mnohí ľudia v utorok večer vysvetlili, že využívajú možnosť osláviť nový rok v pokoji, dnes vraj bude v centre Madridu príliš veľká tlačenica. "Zajtra (v stredu) nebude možné sem ísť, bude tu veľa ľudí. Silvester strávime doma a všetko uvidíme v televízii," povedala podľa agentúry AFP 33-ročná sekretárka Fatima Rodriguezová, ktorá prišla oslavovať v predstihu s manželom a sestrou.
 
Ľudia pri polnočnom odbíjaní spravidla zachovávali aj silvestrovskú tradíciu, ktorá spočíva v prehltnutí zrnka vína pri každom údere hodín. Španieli veria, že to prináša šťastie do nového roka. Tí, ktorí nemali zrnká vína, si vystačili so zemiakovými hranolčekmi či orieškami v čokoláde. Mnohí mali na hlavách farebné parochne a v rukách veľké umelohmotné tégliky, niektorí zapaľovali petardy. Teplota bola mínus dva stupne Celzia a ľudia sa tlačili k sebe, aby sa zahriali.
 
"Je to absolútne bláznivé. Nedokážem si predstaviť, že by toľko ľudí prišlo na niečo také v Londýne. Nemožné," dávala najavo svoje nadšenie dvadsaťtriročná britská študentka Claire Brownová, ktorá prišla do Madridu za priateľkou sláviť koniec roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu