Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Teroristi z al-Káidy dobyli vojenskú základňu na severozápade Sýrie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Džihádisti zo sýrskej odnože al-Káidy a ďalších islamistických skupín dobyli dnes vojenskú základňu v severozápadnej provincii Idlib, ktorú dlhodobo kontrolovala armáda.

Bojovníci organizácie an-Nusra sa po dvoch dňoch ťažkých bojov s vojakmi sýrskej armády zmocnili základne Wádí Dajf pri meste Maarrat an-Numán. Povstalci sa túto dôležitú základňu pokúšali dobyť už od roku 2012 a opakovane ju obliehali. Vládne sily im však odolávali viac ako dva roky. Počas bojov o kontrolu základne zahynulo v posledných dňoch minimálne 31 sýrskych vojakov a 12 povstalcov.

O dobytí základe prostredníctvom Twitteru informovali bojovníci an-Nusry a pravdivosť správy potvrdilo aj exilové Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne. Islamisti a ďalšie povstalecké skupiny ovládajú väčšinu vidieckych oblastí provincie Idlib. Sýrska armáda sa však stále drží v rovnomennej provinčnej metropole.  V ostatných dňoch vzbúrenci obsadili sedem armádnych kontrolných stanovíšť v okolí Wádí Dajf, ako aj neďalekú základňu Hamidíja. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu