Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sýrski vojaci obkľúčili mesto na severozápade: Vojaci odrezali východné časti mesta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK/BEJRÚT - Sýrski vojaci obkľúčili mesto na severozápade krajiny, Aleppo, ktoré majú pod kontrolou militanti, informoval dnes spravodajský server Sputnik s odvolaním sa na zdroj zo sýrskej armády. Vojaci podľa neho odrezali východné časti mesta od severného predmestia, ktoré je neďaleko hranice s Tureckom.

Rôzne médiá už skôr informovali, že extrémisti prichádzajú do Sýrie práve z Turecka, čo Ankara poprela, uviedol Sputnik. Islamský štát a Džabhat an-Nusra sú dve islamistické teroristické skupiny, ktoré spolu s protivládnymi povstalcami kontrolujú Aleppo. Zdroj pre agentúru potvrdil, že počas vojenskej operácie prišlo o život mnoho extrémistov.

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura v októbri tvrdil, že prímerie v Aleppe by mohlo prispieť k mierovému urovnaniu konfliktu v celej krajine. Podľa odhadov OSN si občianska vojna od roku 2011 vyžiadala takmer 200.000 mŕtvych.

Agentúra Reuters v nedeľu upozornila, že západní diplomati sú znepokojení plánmi na vyhlásenie prímeria v Aleppe. Obávajú sa, že by ho vládne sily mohli zneužiť: mesto úplne ovládnuť a povstalcov donútiť, aby sa vzdali - tak ako sa to stalo nedávno aj v prípade mesta Homs, odkiaľ potom vládna armáda presmerovala svoje jednotky k inému cieľu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu