Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Krvavá dráma v Sydney sa po 16 hodinách skončila: Traja mŕtvi, medzi nimi aj útočník

Dráma si vyžiadala aj svoje obete. Zobraziť galériu (35)
Dráma si vyžiadala aj svoje obete. (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Rukojemnícka dráma v kaviarni v centre austrálskeho Sydney, kde ozbrojený muž od dnešného rána zadržiaval niekoľko desiatok rukojemníkov, sa po 16 hodinách skončila. Oznámila to austrálska polícia bez bližších podrobností. Podľa správ je útočník mŕtvy.

Útočník, ktorý bol podľa policajných zdrojov imigrant z Iránu Man Haron Monis je podľa zdroja národnej bezpečnosti Spojených štátov mŕtvy. Informoval o tom web spravodajskej stanice CNN. 

Miestne médiá priniesli správy o najmenej dvoch mŕtvych a viacerých zranených, čo však polícia zatiaľ nepotvrdila. "Operácia sa skončila", potvrdil hovorca austrálskej polície. Do kaviarne Lindt v centre Sydney vstúpili po zásahu ťažko ozbrojených policajtov a približne 60 sekúnd trvajúcej streľbe aj zdravotníci. Z kaviarne videli svedkovia vychádzať za pomoci polície plačúcu ženu. Záchranári vyniesli viacero nosidiel s pravdepodobne zranenými ľuďmi.

Ťažko ozbrojení policajti vtrhli do kaviarne počas noci po tom, ako z miesta rukojemníckej drámy vybehlo šesť zadržiavaných. Z miesta činu bolo podľa svedkov počuť streľbu a vidno blikanie svetiel.

Útok policajných špeciálnych jednotiek sa začal v utorok o 2:10 h miestneho času (dnes 16:10 h SEČ). Z kaviarne predtým ako prvý vybehol osamotený muž a následne skupina piatich ľudí. Policajti im nariadili, aby bežali s rukami nad hlavou, a potom ich odviedli za roh budovy.

Krvavá dráma v Sydney
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

17:31 Spravodajský kanál Seven News prišiel s informáciou, že mŕtvi sú útočník a jeden z rukojemníkov.

17:16 Počty zranených a mŕtvych sa líšia od jedného média k druhému. Ani spravodajské agentúry ešte nemajú presné informácie. Avšak polícia potvrdila, že medzi zranenými nie je žiaden policajt. Vo vnútri bolo podľa novinárov dokopy 21 rukojemníkov vrátane tých, ktorí ušli na začiatku.

17:08 Podľa India Today je útočník mŕtvy, spolu s ním ďalší dvaja ľudia a trojica sa zranila.

Krvavá dráma v Sydney
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

16:56 Pyrotechnická jednotka s robotom opúšťa priestory kaviarne. Podľa čerstvých informácií, únoscu zatkli, čo však ešte nie je potvrdené. Medzi zranenými je údajne aj policajný dôstojník.

16:47 Novinárka CNN Carol Costello na svoj oficiálny profil na Twitter napísala, že dvaja ľudia sú mŕtvi a traja zranení. Neinformovala, či je medzi mŕtvymi aj útočník.

Dráma si vyžiadala aj
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

16:41 Austrálska polícia pre novinárov potvrdila, že je po všetkom, bližšie informácie prinesú neskôr. Zranených odviezli do nemocnice sv. Vincenta.

Rukojemníci hromadne utekajú z
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

16:33 Do budovy vošli pyrotechnici aj so špeciálnym robotom určeným na likvidáciu výbušnín. Už by tam nemali byť prítomní žiadni rukojemníci.

Rukojemníci hromadne utekajú z
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

16:30 Zrejme je po všetkom, po vstupe polície do objektu trvalo len 15 minút, kým austrálska polícia oslobodila rukojemníkov. Podľa neoficiálnych informácií sa štyria z nich zranili.

16:21 Lekári priniesli viacero nosidiel bližšie ku vchodu, vyzerá to tak, že dráma sa skončila. Jednu z ôsob museli oživovať, dostala masáž srdca priamo pred vchodom do kaviarne.

16:15 Polícia podľa tohto istého zdroja vošla dnu. Rukojemníci hromadne utekajú. Policajti vyniesli z kaviarne telo, ku ktorému sa okamžite prirútili medici.

Polícia vyniesla telo.
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: YouTube)

16:13 Dohromady sa oslobodilo alebo ich útočník prepustil, zatiaľ to nie je isté, už 12 ľudí, podľa novinára Chrisa Reasona, počuť streľbu.

16:07 Kaviareň opustil ďalší, v poradí šiesty rukojemník.

Toto je šiesty rukojemník,
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

15:59 Rodina a priatelia rukojemníkov ostávajú na blízku svojich milovaných, už celé hodiny stoja za barikádami a dúfajú v čerstvé a hlavne pozitívne informácie. Austrálske médiá priniesli informáciu, že útočník si so sebou do kaviarne priniesol aj lieky, aby ostal hore čo najdlhšie.

Krvavá dráma v Sydney
Zobraziť galériu (35)

15:41 Monis sa narodil ako Manteghi Bourjerdi, no známy je aj ako šejk Haron. Austrálska polícia dovolila zverejniť jeho meno médiám až teraz, hoci ho poznali už skôr. Minulý rok mal sexuálne obťažovať až sedem žien, ďalšie sa ozvali v súvislosti s jeho prácou duchovného liečiteľa.

15:21 Verejnosť samozvaného šejka odsúdila na základe nenávistných listov, ktoré posielal rodinám v zámorí zabitých vojakov.

15:06 V súčasnosti by mal byť na slobode vďaka kaucii. Je totiž obvinený z niekoľkých sexuálnych napadnutí. V minulosti ho vyšetrovali aj v súvislosti s vraždou jeho bývalej manželky.

14:59 Austrálsky web 9news.com.au priniesol informáciu, že útočníkom je radikálny moslimský duchovný Man Haron Monis (49) narodený v Iráne, ktorý prišiel do Austrálie v roku 1996.

Toto má byť útočník,
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: AAP)

14:48 Na internete sa objavilo niekoľko neautorizovaných videí alebo nahrávok rozhovorov rukojemníkov s rodinnými príslušníkmi, ide však pravdepodobne o podvrhy.

14:29 Záchranná akcia trvá už takmer 15 hodín. Polícia chce situáciu riešiť bez násilia. Útočník má tri požiadavky. Chce vlajku Islamského štátu, informovať o uložených bombách v meste a telefonát s premiérom Tonym Abbottom. Za splnené požiadavky chce prepustiť niekoľko rukojemníkov. Podľa niektorých zdrojov môže byť vnútri až 40 ľudí.

14:15 Austrálske noviny The Sydney Morning Herald vyjdu ráno s titulkou a 12-stranovou špeciálnou prílohou.

14:08 V kaviarni nie je vidieť nikoho okrem únoscu. prechádza sa hore dole a v ruke má iPad. Pred pár chvíľami ho austrálsky reportér videl ako prešiel okolo okna s jedným z rukojemníkov. Dvaja ďalší si vymenili miesta.

14:03 Zvedavci, ktorí sa prišli do úplného centra mesta pozrieť na priebeh rukojemníckej drámy, si robia neďelko barikád selfie, ktoré zaplavujú sociálne siete. Ľudia ich za to na internete kritizujú.

13:49 Oficiálny zástupca Americkej ambasády, ktorá sa nachádza neďaleko kaviarne, ponúkol austrálskej vláde pomoc. Pracovníci opustili ambasádu, zostalo tam pracovať len niekoľko z nich. Američania tiež vyzvali svojich občanov, aby sa nezdržovali v blízkosti miesta tragédie.

13:46 Moslimská komunita v Austrálii sa obáva útokov, zrušili niektoré oficiálne podujatia a akcie, ktoré boli naplánované na nasledujúce dni. V kaviarni to vyzerá, akoby sa nič nehýbalo.

13:24 Catherine Burnová: "Našou prioritou je bezpečnosť ľudí vo vnútri a obyvateľov štátu Nový Južný Wales." Ukázalo sa, že tamojších vyjednávačov vycvičil český expert na terorizmus Adam Dolník.

Krvavá dráma v Sydney
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

13:10 Jedinými známymi požiadavkami únoscu sú vlajka Islamského štátu, aj keď nie je isté, či má s touto extrémistickou organizáciou akékoľvek spojenie, ako aj rozhovor s austrálskym premiérom Abbottom. Polícia si myslí, že ide o narušeného jedinca.

12:52 Rukojemníci sú v zajatí ozbrojeného útočníka v strednom veku už viac ako 12 hodín. Kaviareň na austrálskom bulváre je pod drobnohľadom svetových médií, novšie informácie o dianí vo vnútri však chýbajú. Tma je vonku a stále aj vnútri, policajné zložky nechcú prezradiť, či to bol ich zámer odstaviť kaviareň od svetla.

Polícia neustále vyjednáva s
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: YouTube)

12:35 Útočník sa snaží dostať k mediálnemu priestoru, ak by mu v tom bránili, mohol by sa vraj začať správať agresívne. Celé okolie kaviarne ešte dôkladnejšie uzavreli z dôvodu "prebiehajúcej policajnej operácie".

12:21 Polícia je v neustálom kontakte s útočníkom, čo viacerí odborníci na podobné situácie považujú za dobrú správu.

12:06 Moderátor rádia 2GB Ray Hadley opísal telefonát s jedným z rukojemníkov. "Bol očividne rozrušený. V pozadí som počul útočníka, ako mu udeľuje inštrukcie, čo mi má povedať. Volal na linku do rádia, ale ja som usúdil, že bude múdre, keď ho nepustím do éteru. Vedel som o prepadnutí kaviarne a nechcel som nikoho ohroziť," povedal Hadley serveru ABC News.

Sitruáciu pozorne monitorujú austrálski novinári
Zobraziť galériu (35)
Sitruáciu pozorne monitorujú austrálski novinári  (Zdroj: Twitter)

11:59 Zásahoví policajti sa hromadia v blízkosti vchodu do kaviarne. Podľa médií mohol rukojemníkov, ktorí opustili kaviareň, pustiť sám útočník. Polícia sa snaží prísť na to, pod koho vlajkou útočí únosca. Už takmer hodinu sa neobjavujú žiadne nové informácie o postupe polície.

11:46 O taktike a stratégiách odmietli kompetentní hovoriť, no na krátkom brífingu sa poďakovali občanom Sydney za pomoc a za ich poslušnosť. "Máme tu najlepších vyjednávačov sveta, ktorí na tom pracujú. Pokiaľ vieme, nikto nebol zranený, za čo sme veľmi vďační. Motivácia útoku je zatiaľ nejasná," zaznelo z úst polície aktuálne, o trištvrte na desať večer austrálskeho času.

11:34 Moslimskí vodcovia tento čin odsúdili ako kriminálny čin. "Takéto konanie je zakázané islamom," uviedol podľa CNN Veľký mufti Austrálie spolu s národnou radou imámov vo vyhlásení.

Krvavá dráma v Sydney
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

11:26 Jeden z mužov, ktorý bol v čase incidentu pri kaviarni, poskytol médiám svedectvo: "Všimol som si, že pani vonku sa snaží získať niečiu pozornosť vo vnútri kaviarne, klopala na zamknuté dvere. Potom strelec otvoril tašku a ukázal jej zbran, aby sa jej zbavil. Pani sa rozbehla po schodoch dole a kričala "Zbraň! Zbraň! Zbraň!". Vyšli sme na Martin Place a vtedy sme ho zbadali. Bol dosť vysoký, ťahalo mu na 50, mal biele tričko s dlhými rukávmi a čiernu vestu. Bol veľmi pokojný. Videl som ostatných zákazníkov ako sedia pri svojich stoloch, ešte si nič nevšimli."

11:16 Podľa viacerých médií polícia prenikla do budovy.

Polícia sa snaží útočníka
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: ABC News)

11:11 Všetky médiá boli presťahovené tak, aby nemohli na kaviareň vidieť. Polícia sa zrejme snaží situáciu definitívne vyriešiť a preniknúť na miesto činu.

11:03 Do objektu sa snažia preniknúť záchranné zložky. Český študent, ktorý bol neďaleko v čase, keď únosca do kaviarne vošiel, opisuje, že Austrálčania sú zo situácie zhrození, sústredia sa v kostoloch a synagógach a modlia sa za rukojemníkov.

Krvavá dráma v Sydney
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

10:51 V kaviarni je stále tma, aj vonku sa rýchlo stmieva, no napriek tomu, džihádistickú vlajku v okne je zreteľne vidno. Kompetentní prosia obyvateľov Sydney, aby sa miestu udalosti vyhli a zajtra robili z domu. "Nie je tam nič, čo by ste mali vidieť," povedal Andrew Scipione z polície štátu Nový Južný Wales.

Mapa opisuje celú aktuálnu
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

10:43 Viacerí odborníci sa domnievajú, že môže ísť o psychicky narušeného muža, čo naznačuje celý doterajší priebeh. Z policajných záznamov pri podobných situáciách vyplýva, že situácia sa vyhrotí najneskôr do 82 hodín od zajatia rukojemníkov. 

10:35 Únosca údajne nastražil v meste štyri bombové nálože: dve v kaviarni a dve na iných miestach. Uviedli to dve rukojemníčky, ktoré na pokyn páchateľa zatelefonovali do lokálnej rozhlasovej stanice. 

10:28 Doteraz sa žiadna teroristická organizácia neprihlásila k zodpovednosti za tento útok. Asi 40-ročný útočník sa dožaduje rozhovoru s austrálskym premiérom. Rukojemníkov väzní už takmer 11 hodín.

Krvavá dráma v Sydney
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: facebook, twitter)

10:11 Presne oproti kaviarni má sídlo kanál Seven Network. Polícia ho evakuovala a využíva ho na operačné účely.

10:00 Svetlá v kaviarni náhle zhasli. Polícia už podľa najnovších informácií pozná totožnosť únoscu, no médiá prosí o nezverejnenie mena.

Na prvých záberoch zverejnených médiami bolo vidieť, že pri oknách kaviarne stálo niekoľko ľudí s rukami nad hlavou a otočených tvárou do ulice. Niektorí sú zamestnancami kaviarne, keďže majú na sebe hnedé zástery s jej logom.

Krvavá dráma v Sydney
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

9:57 Burnová ďalej oznámila, že policajným vyjednávačom sa podarilo nadviazať kontakt s páchateľom. Prioritou je ukončiť incident bez použitia násilia. Polícia sa stále zistiť pôvod a motívy muža, ktorý prinútil dve ženy, aby do okna kaviarne ukázali džihádistickú vlajku.

Krvavá dráma v Sydney
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

​9:56 Po takmer siedmich hodinách od začiatku rukojemníckej drámy z kaviarne utiekli traja ľudia, dvaja predným východom, tretí ušiel núdzovým východom. Po ďalších dvoch hodinách vybehli z kaviarne ďalší dvaja rukojemníci. Oznámila to Catherine Burnová, zástupkyňa šéfa polície štátu Nový Južný Wales.

Trom rukojemníkom sa podarilo
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

9:50 Austrálsky premiér Tony Abbott v krátkom vystúpení, ktoré médiá vysielali v priamom prenose, uviedol, že zatiaľ sa nevie, či je tento čin politicky motivovaný. Existujú však určité náznaky, že to tak môže byť.

Okolie kaviarne obkľúčili desiatky ozbrojených policajtov. Úrady preventívne evakuovali významné budovy v okolí. Týka sa to i známej sydneyskej opery, kde sa údajne našiel podozrivý balík, ako aj konzulátu USA, vzdialeného od kaviarne asi 50 metrov. V oblasti bola zastavená, resp. obmedzená verejná doprava.

Krvavá dráma v Sydney
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

9:45 Dvaja ozbrojení muži zadržiavajú v obľúbenej kaviarni Lindt Chocolat Café zatiaľ presne neznámy počet rukojemníkov. Niektoré zdroje uvádzajú, že rukojemníkov je 40-50, podľa iných ich je iba 13. Predstaviteľ spoločnosti Lindt Austrália povedal, že v kaviarni je asi desať zamestnancov a okolo 30 zákazníkov.

23:44 (nedeľa SEČVšetko sa zomlelo, keď si istá žena pri kaviarni všimla muža nesúceho modrú športovú tašku, v ktorej mohla byť zbraň, a následne informovala policajtov. Muž s taškou potom vstúpil do kaviarne. 

Podľa premiéra si treba uvedomiť, "že aj v spoločnosti, ako je tá naša, sú ľudia, ktorí nám chcú ublížiť". Austrália je "mierumilovná, otvorená a veľkorysá" krajina a na tom by sa nemalo nikdy nič zmeniť. Z tohto dôvodu vyzval premiér všetkých Austrálčanov, aby neprepadli panike a pokračovali v bežnej činnosti. Abbott neuviedol žiadne ďalšie podrobnosti o incidente v Sydney. Abbott ďalej oznámil, že zvolal mimoriadne zasadanie výboru pre národnú bezpečnosť.

Rukojemnícka dráma v Sydney
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Andrew Scipione z polície štátu Nový Južný Wales neskôr na tlačovej konferencii povedal, že v kaviari sa nachádza zatiaľ neznámy počet rukojemníkov a jeden páchateľ. Zároveň Scipione zdôraznil, že zatiaľ neexistuje žiadny dôkaz, že čin súvisí s terorizmom.

V jednom z okien držali dvaja rukojemníci čiernu vlajku s arabským nápisom. Nešlo o vlajku Islamského štátu (IS), ale o džihádistickú vlajku. Nápis na nej hovorí, že "žiadny boh nie je hodný uctievania okrem Alaha a Mohamed je jeho posol".

Rukojemnícka dráma v Sydney
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Martin Place je historicky významné miesto a najväčšia pešia zóna v centre Sydney. Nachádza sa tam veľa historických budov, ktoré sú obklopené mrakodrapmi. Sídli tam napríklad Austrálska centrálna banka a viacero komerčných bánk, ale aj televízna stanica Seven Network. Neďaleko Martin Place sa nachádza budova parlamentu štátu Nový Južný Wales.

Rukojemnícka dráma v Sydney
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Austrália, ktorá podporuje USA v ich náletoch na pozície Islamského štátu v Sýrii a Iraku, zvýšila v septembri prvý raz vo svojich dejinách stupeň všeobecného ohrozenia na úroveň "vysoký". Dôvodom tohto rozhodnutia bola hrozba teroristických útokov zo strany domácich obyvateľov, ktorí sa radikalizovali pôsobením vo fundamentalistickom prostredí v Iraku a Sýrii.

Trom rukojemníkom sa podarilo
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu