Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ministri zahraničia EÚ rokujú: Na programe je Islamský štát, Ukrajina aj ebola

(Zdroj: SITA)

BRUSEL 15. decembra SITA/AP — Ministri zahraničia Európskej únie diskutujú v pondelok v Bruseli o implementácii plánu OSN na zmrazenie bojov v severosýrskom meste Halab (Allepo). Šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová dúfa, že sa ministrom podarí nájsť "konkrétny spôsob pomoci".

Európski ministri sa neformálne stretli v nedeľu so špeciálnym spravodajcom OSN v Sýrii Staffanom de Misturom. OSN sa snaží o dosiahnutie strategickej deeskalácie násilia v Sýrii, aby bolo možné doviesť a distribuovať humanitárnu pomoc obyvateľom Sýrie a vytvoriť podmienky na mierové rokovania. EÚ pokladá spoluprácu s režimom sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada za vylúčenú, keďže jemu sa pripisuje boj proti častiam sýrskeho obyvateľstva. Konflikt v Sýrii posilnil podľa analytikov aj bojovníkov Islamského štátu.

Ministri sa tiež stretnú s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom na prvom asociačnom výbore EÚ-Ukarjina, čo je ďalší krok vpred vo vzťahoch medzi Kyjevom a Bruselom a budú rokovať o ebole, ktorá postihla obyvateľov západnej Afriky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu