Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ruská národná mena klesá: Centrálna banla v Moskva bráni kurz rubľa

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruská centrálna banka v piatok pravdepodobne vynaložila 700 mil. USD na intervenciu na trhu s cieľom brániť kurz rubľa. Uviedli to dvaja obchodníci na ruskom trhu. Ruská národná mena v úvode piatkového obchodovania oproti doláru klesla na nové rekordné minimum, hoci centrálna banka krajiny deň predtým zvýšila úrokové sadzby.

Časť strát však rubeľ vymazal, hoci o 9:52 GMT bol stále oproti doláru nižšie o 1,7 % na úrovni 57,4 RUB/USD. "Nepochybne to bola centrálna banka," povedal Alexej Vorobjov, šéf oddelenia devízových operácií v banke Vozroždenie. Vyjadril presvedčenie, že centrálna banka chcela brániť rubeľ pred oslabením na úroveň 58 RUB/USD a predala 700 mil. USD.

Od začiatku roka rubeľ oslabil viac ako o 40 %, keďže na neho negatívne vplýva pokles cien ropy a averzia voči ruským aktívam v dôsledku sporu Ruska a Západu pre rolu Moskvy v ukrajinskom konflikte. Cena ropy klesla na nové 5,5 ročné minimum. Príjmy za ropu a zemný plyn pritom tvoria polovicu príjmov ruského štátneho rozpočtu. 

Ruská centrálna banka v piatok informovala, že 10. decembra na intervenciu na devízovom trhu vynaložila 197,44 mil. USD. Deň predtým banka intervenovala v rozsahu 348 mil. USD a minulý týždeň na intervencie použila 4,5 mld. USD. 

(1 EUR = 1,2428 USD)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu