Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rusi v panike, americká armáda pri hraniciach: Vystrašilo ich VIDEO zopár tankov na cvičení!

Rusi sa boja tretej svetovej vojny. Zobraziť galériu (2)
Rusi sa boja tretej svetovej vojny. (Zdroj: YouTube)

DALBA - Cez Lotyšsko sa presúva vlak, ktorý vezie americké tanky a smeruje do Ruska. Videli ho na železničnej stanici v Dalbe, asi 300 kilometrov od hraníc. Viaceré európske štáty susediace s Ruskom medzitým posilňujú svoj zbrojný arzenál. Ruské médiá to považujú za predzvesť veľkej vojny.

Vlak smerujúci do Ruska cez Lotyšsko viezol 38 bojových vozidiel americkej výroby a ďalšiu ťažkú techniku. Zbroja však aj iné štáty v susedstve s Ruskom, preto ruské médiá vyjadrili obavy spojené s vypuknutím vojny. Posledné informácie hovoria o Estónsku, ktoré si zadovážilo jedným mužom obsluhovateľný raketomet, čo potvrdil aj minister obrany.

Poľsko zbrojí americkými raketami

Dôvodom bola údajne demonštrácia amerického zbraňového systému, ktorý Spojené štáty prezentovali počas jednej z medzinárodných operácii. Poľsko zase od Američanov zakúpilo pre svoje lietadlá 40 striel typu vzduch-zem, ktoré po odpálení z lietadla dosiahnu vzdialenosti až 370 kilometrov.

Ide o doposiaľ najmodernejšiu výbavu poľskej armády, čo potvrdil minister obrany Tomasz Siemioniak. Krajinu, ktorá patrí v rámci európskej únie k najtvrdším kritikom ruskej agresie na Ukrajine a usiluje o posilnenie prítomnosti vojsk NATO na svojom území, stáli nové zbrane 250 miliónov dolárov.

Americké ministerstvo zahraničia aj Kongres schválili dohodu o predaji striel tento rok na jeseň, čím sa Poľsko stalo po Austrálii a Fínsku treťou krajinou sveta, ktoré túto modernú vzdušnú zbraň USA poskytli. Podľa amerického veľvyslanca v Poľsku Stephena Mulla ide o dôkaz „americkej dôvery v poľského spojenca“.

Rusi sa boja tretej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Ďalší incident vo vzduchu

Medzitým holandské ministerstvo obrany zverejnilo dôkazy o prítomnosti ruských stíhacích bombardéroch Suchoj SU-34, ktoré vo formácii lietali na Baltským morom. Išlo o súčasť operácie NATO, no ruské lietadlá ignorovali akékoľvek požiadavky na identifikáciu zo strany Holanďanov.

 

Rusi kritizujú zbrojenie Ukrajiny

Ruské médiá upozorňujú aj na to, že Ukrajina schválila rozpočet, v ktorom sa vyčlenil na armádu značný balík peňazí, trojnásobok toho, čo v posledných rokoch. Požadoval to minister obrany Stepan Poltorak, no s jeho názorom sa stotožnil aj premiér Arsenij Jaceňuk. Na pôde parlamentu vyhlásil, že vláda sa pre potreby armády chystá uvoľniť rekordnú sumu. Neustále sa zvyšujú aj počty vojakov, konečný cieľ je štvrť milióna mužov a žien.

Mierne obavy majú aj medzinárodné inštitúcie, avšak o podobných činnostiach v súvislosti so zbrojením zatiaľ informujú prevažne ruské médiá. „Ruská vojenská aktivita bola počas posledných niekoľkých mesiacov značná. Takáto činnosť môže byť destabilizujúca a potenciálne nebezpečná, ak nie sú rešpektované medzinárodné normy,“ povedala hovorkyňa NATO Oana Lungescu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu