Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Po masívnych výbuchoch obyvatelia opäť v strachu: Na zničenej streche zostal granát!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ZLÍN - Pyrotechnikom sa dnes popoludní podarilo odstrániť funkčný, nevybuchnutý delostrelecký granát zo strechy zničenej budovy v areáli muničného skladu pri obci Vrbětice v moravskom okrese Zlín. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz s odvolaním sa na policajnú hovorkyňu Moniku Kozumplíkovú.

V budove číslo 11 sú stále uskladnené granáty. Kvôli tejto operácii museli úrady evakuovať 1800 ľudí z okolitých obcí. Zatiaľ nebolo rozhodnuté, kedy sa budú môcť vrátiť do svojich domovov.

"Pyrotechnikom sa podarilo zo strechy budovy číslo 11 zniesť nebezpečný granát, ktorý ohrozoval okolité obce. Tento granát potom uložili na bezpečnom mieste, ktoré je dostatočne vzdialené od ostatných budov, tak, aby nikoho neohrozoval," vysvetlila dnes novinárom popoludní policajná hovorkyňa. Pyrotechnici museli vykonať veľmi nebezpečnú operáciu, a do areálu muničných skladov preto vošli obrneným transportérom a hasičskými tankami.

Pyrotechnici teraz ešte prehľadávajú okolité budovy, aby zistili, či neboli predchádzajúcim výbuchom poškodené. Ak pôjde akcia pyrotechnikov podľa plánu, evakuovaní ľudia by sa mohli vrátiť domov ešte dnes večer.

Plukovník vo výslužbe a pyrotechnik Jan Pokorný povedal pre spravodajský portál iDNES.cz, že evakuácia obyvateľov obcí bola nutná, nestačil len zákaz vychádzania - okrem hrozby črepín, ktoré môžu lietať až do vzdialenosti 500-800 metrov, totiž hrozí aj tlaková vlna.

Prvý muničný sklad firmy Imex Group pri Vrběticiach vybuchol už októbri, pričom explózie doznievali i v ďalších dňoch, a druhý sklad firmy explodoval v stredu 3. decembra.

Polícia našla 21. novembra v areáli pozostatky dvoch zamestnancov firmy, usmrtených pri októbrovom výbuchu. Polícia vyšetruje celú záležitosť ako úmyselný trestný čin.

Do evakuovanej oblasti v okolí areálu muničných skladov pri Vrběticiach dnes pricestuje aj premiér ČR Bohuslav Sobotka a predsedníctvo Bezpečnostnej rady štátu, informoval web Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu