Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ohromné výbuchy v českej obci: Vystrašení obyvatelia, príčina neznáma

Silné detonácie vystrašili obyvateľov moravskej obce Vrbětice
Silné detonácie vystrašili obyvateľov moravskej obce Vrbětice (Zdroj: YouTube)

VRBĚTICE - Ďalšie dve silné neriadené detonácie - jedna v stredu o 23.00 h a druhá vo štvrtok ráno o 04.00 h - vystrašili obyvateľov moravskej obce Vrbětice, v ktorej došlo v októbri k tragickému výbuchu muničného skladu. Informovala o tom dnes Česká televízia s odvolaním sa na zlínsku policajnú hovorkyňu Moniku Kozumpíkovú.

V stredu ráno došlo na mieste k desiatkam až stovkám explózií, ktoré bolo počuť v ďalekom okolí a vynútili si preventívnu evakuáciu priľahlých obcí. Česká televízia dnes uviedla, že zdroj stredajších a včerajších výbuchov bol v sklade číslo 12, kde bolo uložených 12,8 tony  delostreleckých granátov a mín. Tento sklad je vzdialený 1200 metrov od skladu číslo 16, ktorý explodoval v októbri.

Príčina výbuchu ďalšieho skladu nie je známa. Jednou z možností je podľa Českej televízie vplyv počasia. Oba sklady mala v prenájme ostravská spoločnosť Imex Group.

Polícia výbuchy vyšetruje ako úmyselný trestný čin

Polícia prekvalifikovala výbuchy v muničnom sklade v moravskej obci Vrbětice na úmyselný trestný čin všeobecného ohrozenia. Pôvodne vyšetrovala prvé explózie ako všeobecné ohrozenie z nedbalosti. Českému spravodajskému portálu Novinky.cz to dnes potvrdila hovorkyňa zlínskej polície Monika Kozumplíková. Vyšetrovanie prvých explózií bolo prekvalifikované už pred niekoľkými týždňami.

"Teraz oba výbuchy vyšetrujeme ako úmyselné. Nemáme potvrdenú žiadnu súvislosť medzi nimi," dodala policajná hovorkyňa. Kozumplíková však neuviedla, čo viedlo políciu k zmene.

Vyšetrovatelia predpokladajú úmysel pri stredajšom výbuchu skladu č. 12 aj pri predchádzajúcej explózii skladu č. 6 z polovice októbra. Páchateľovi hrozí za úmyselné všeobecné ohrozenie osem až 15 rokov väzenia.

Obyvatelia obcí Haluzice a Lipová, ktorí boli v stredu po výbuchu v sklade č. 12 evakuovaní, sa do svojich domovov ešte nemôžu vrátiť. Návrat bude možný najskôr v piatok, napísal český portál iDNES.cz.

Prvé explózie v areáli muničného skladu ostravskej firmy Imex Group, neďaleko mesta Valašské Klobouky v okrese Zlín, sa ozvali v polovici októbra, keď si vyžiadali životy dvoch zamestnancov firmy, a pokračovali mesiac.
      Keď chceli pyrotechnici zvyšnú muníciu v stredu odviezť do skladov v okrese Pardubice, ozvali sa ďalšie výbuchy približne kilometer od miesta pôvodných explózií, pripomenul web Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu