Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vyše 50 členov potopenej kórejskej lode už zrejme nežije

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SOUL - Vyše 50 členov juhokórejskej rybárskej lode, ktorá sa v pondelok potopila v západnej časti Beringovho mora, pravdepodobne už nežije. Rozhorčení príbuzní nezvestných mužov obviňujú spoločnosť Sajo Industries, ktorej plavidlo patrí, že neurobila viac pre záchranu posádky, informovala dnes agentúra AP.

Na pátraní sa zúčastňujú vrtuľníky ruskej pobrežnej stráže a najmenej päť iných rybárskych lodí. Dnes sa však podarilo nájsť iba jeden prázdny záchranný čln. Vzhľadom na nepriaznivé počasie a rozbúrené arktické more sú vyhliadky na nájdenie rybárov iba veľmi slabé. Kapitán lode vydal posádke rozkaz opustiť plavidlo.

Záchranárom sa podarilo vytiahnuť z mrazivých vôd Beringovho mora sedem osôb a jedno mŕtve telo, až šesťmetrové vlny im však zabránili pokračovať v činnosti. Posádku 2000-tonovej rybárskej lode Orion-501 tvorilo 35 Indonézanov, 13 Filipíncov, 11 Juhokórejčanov a jeden Rus. Predpokladá sa, že loď sa začala nakláňať po tom, ako búrkové počasie spôsobilo zaplavenie jej skladovacích priestorov morskou vodou. Podľa Sajo Industries vyplávalo plavidlo na dlhodobý lov tresiek z juhokórejského mesta Pusan ešte 10. júla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu