Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Klimatológovia o rekordnom októbri: Môže byť najteplejším v histórii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

WASHINGTON - Americkí klimatológovia včera informovali, že teplotné rekordy vo svete v októbri pokračovali. Napriek súčasnej snehovej nádielke v USA smeruje rok 2014 k tomu, aby sa stal globálne vôbec najteplejším od začiatku vedenia záznamov, informovala tlačová agentúra AP.

Klimatológovia z amerického Národného úradu pre výskum oceánov a atmosféry (NOAA) uviedli, že minulý mesiac bol najteplejším zaznamenaným októbrom. Priemerná mesačná teplota 14,74 stupňa Celzia porazila doterajší rekord z októbra 2003.

Teplotne rekordných bolo už päť z posledných šiestich mesiacov s výnimkou júla. Aj americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) a japonská meteorologická agentúra označili minulý mesiac za doteraz najteplejší október.

NOAA vyjadrila vzhľadom na to, že do konca roka chýbajú už iba dva mesiace, predpoklad, že rok 2014 sa stane doteraz vôbec najteplejším rokom a porazí aj rekordné roky 2010 a 1998. Od začiatku roka dosiahla zatiaľ priemerná globálna teplota hodnotu 14,78 stupňa Celzia, dodala AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu