Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na Slovensku dnes padali rekordné teploty: V Bratislave bolo najteplejšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prúdenie veľmi teplého vzduchu sa dnes prejavilo v priebehu dňa veľmi výrazne na krajnom juhozápade Slovenska. O správe informoval Ivan Garčár, hovorca SHMÚ.

„Maximálna denná teplota vzduchu dosiahla najvyššiu hodnotu v Bratislave v Mlynskej doline, kde sme namerali 17,5 °C. Iba o niečo nižšia bola teplota vzduchu v Bratislave na letisku, a to 17 ° C. Aj v Hurbanove a na niektorých miestach Záhoria teplota vzduchu presiahla 16 °C,“ uviedol Pavel Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu.

V tejto súvislosti ďalej Faško uviedol, že v Rakúsku bolo ešte teplejšie. V Salzburgu namerali viac ako 20 °C. Tam prispel k takejto vysokej hodnote teploty vzduchu veľkou mierou aj foehn - teplý suchý vietor, ktorý vanie z južného smeru a prekonáva pohorie.

„Dnes sme teda zaregistrovali nový rekord najvyššej teploty vzduchu pre 10. január.  Doteraz platil pre tento deň rekord 16,6 °C z letiska v Kuchyni z roku 2007. V Hurbanove bolo vtedy 16,5 °C,“ uzavrel Faško.

Padol denný teplotný rekord, vo Fertörákosi namerali 19,7 stupňov

Denný teplotný rekord v Maďarsku s hodnotu 17,4 stupňov Celzia dnes padol po tom, čo v obci Fertörákos namerali popoludní až 19,7 stupňov Celzia, informovala agentúra MTI. Doterajší rekord 10. januára zaznamenali v roku 2007 v severomaďarskej Tate.

Denný rekord padol aj v Budapešti, keď v centre mesta stúpla ortuť teplomera až k hodnote 16,7 stupňov Celzia. Doposiaľ rekordných 15,1 stupňov Celzia evidujú meteorológovia v maďarskej metropole takisto z roku 2007.  Vlaňajší rok bol najteplejším rokom v Maďarsku, keď ročná priemerná teplota dosiahla 11,86 stupňov Celzia, v roku 2007 bolo iba o desatinu stupňa chladnejšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu