Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Úžasný objav z hlbín vesmíru: Sonda Philae našla na kométe stopy uhlíka

Modul Philae úspešne pristál na kométe 67/P
Modul Philae úspešne pristál na kométe 67/P (Zdroj: SITA)

BERLÍN – Európska sonda Philae, ktorá minulú stredu pristála na kométe Čurjumov-Gerasimenko, zaznamenala stopy organických molekúl obsahujúcich uhlík, ktorý je základom života na Zemi.

V Berlíne to dnes oznámili nemeckí vedci s odkazom na údaje, ktoré získali predtým, než sa aparát odmlčal. Podľa nemeckých expertov zatiaľ nie je jasné, či látky nájdené na kométe obsahujú zložité stavebné kamene, ktoré sa podieľajú na tvorbe proteínov. Jednou z úloh sondy je zistiť oprávnenosť hypotézy, že život na zemský povrch dorazil práve z komét.

Philea je ale bez energie, pretože aparát pristál v priekope, ktorý mu bráni v prístupe k svetlu. Solárne panely tak nedokážu načerpať dostatok energie zo slnečného svitu. Svoju činnosť sonda po 57 hodinách nateraz ukončila v sobotu. V piatok ale sonda na povrchu vesmírneho telesa začala s vrtnými prácami a vedeckými experimentmi. Aj keby zmĺkla nadobro, vedci sú vraj už teraz nadšení množstvom dát, ktorá získali.

Sonda je vybavená prístrojom na analýzu plynov, ktorý je schopný "nasať atmosféru" a zistiť prítomnosť organických molekúl. K ich nájdeniu má napomôcť aj vrt, aj keď zatiaľ nie je jasné, či sonda dokázala vzorku horniny analyzovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu