Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Okolo Zeme zachytili lietať tajomný objekt: Vypustili ho Rusi, Západ netuší, čo to je!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Rusi vypustili do vesmíru záhadný objekt. Ožili obavy ako z čias studenej vojny. Vesmírne agentúry zachytili na obežnej dráhe Zeme záhadný objekt, ktorý vypustila ruská armáda. Zatiaľ sa nevie, na čo slúži. No okamžite sa vynorili obavy, že Putin chystá niečo nekalé.

Ruská armáda vypustila na obežnú dráhu Zeme záhadný objekt, ktorý zachytili vesmírne západné agentúry. Jednou z možných verzií je scenár, podľa ktorého má Objekt 2014-28E likvidovať konkurenčné satelity. Upozornil na to renomovaný britský denník Financial Times. Môžete si pozrieť, kde sa práve nachádza.

Posledné týždne sledovali amatérski astronómovia v Rusku a na Západe neobvyklé manévre Objektu, ktorý sa pohyboval v blízkosti ďalších ruských objektov. Pôvodne ho označili za vesmírny odpad pochádzajúci z troch satelitov typu Rodnik, ktoré vzlietli do vesmíru v máji. Tie mali doplniť súčasnú sústavu satelitov ruskej armády.

Teraz to už však neplatí. Američania ho sledujú pod názvom Norad 39765, píše FT. Rusi zase pod názvom Kosmos 2499. Jeho účel je zatiaľ neznámy. Môže slúžiť civilným záujmom ako napríklad vysávanie vesmírneho odpadu, oprava či dopĺňanie paliva vesmírnych družíc. Podozrivý je fakt, že Rusi neohlásili jeho vypustenie. Zároveň dráha a aktivity Objektu sú neobyčajne aktívne.

Dnes bol Objekt okolo 10 doobeda nad Afrikou
Zobraziť galériu (4)
Dnes bol Objekt okolo 10 doobeda nad Afrikou  (Zdroj: Twitter)

Rusi ešte počas studenej vojny mali program s názvom Istrebitel Sputnikov, čo v preklade znamená zabijak satelitov. Po páde železnej opony tento program zrušili, ale na výskum kompletne nezanevreli. V nedávnej minulosti sa vyhrážali, že kvôli ochladeniu vzťahov v Američanmi pre protiraketové obranné zmluvy, znova obnovia výskum. V roku 2010 Oleg Ostapenko, hlava vesmírneho ruského výskumu prehlásil, že Moskva opäť obnovila vývoj viacúčelových satelitov. Ministerstvo obrany tieto podozrenia nekomentuje.

„Čokoľvek to je, vyzerá ako experiment,“ povedala Patricia Lewisová z inštitútu Chatham House, ktorá je expert na vesmírne záležitosti. „Môže mať viacero funkcií, niektoré z nich civilné a niektoré vojenské. Jednou z nich je napríklad rušenie komunikácie známe ako jamming alebo rôzne kybernetické útoky,“ povedala pre Financial Times.

Odborníci sa obávajú militarizácie vesmíru. „Bolo by čudné, keby vesmír zostal jediným priestorom, kde by armády nechceli mať vplyv,“ povedala Lewisová. Pre americké noviny povedala, že kybernetický útok na satelity môže spôsobiť veľmi vážne škody. „Predstavte si, že by sa vyradili satelity počas hurikánu Katrina. Len si to skúste predstaviť!“, povedala.

Kybernetické útoky na satelity nie sú ničím výnimočné. Iba minulý týždeň hackeri napojení na čínsku vládu napadli americký satelit zaoberajúci sa počasím. Číňania už v roku 2007 demonštrovali, že vedia zostreliť satelit. O rok neskôr to dokázali Američania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu