Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedenie Hongkongu vyzýva demonštrantov: Opustite ulice, inak vás zatkneme

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HONGKONG – Vedenie Hongkongu vyzvalo v utorok prodemokratických demonštrantov, aby opustili miesta protestov, inak ich zatknú. Stovky demonštrantov už vyše šesť týždňov okupujú dve kľúčové miesta v Hongkongu, kde si postavili stany a barikády.

„Tých, ktorí nezákonne okupujú ulice, vyzývame, aby urýchlene a pokojne tieto oblasti opustili,“ povedala Carrie Lamová zastupujúca hongkonského lídra Leunga Čchun-jinga, ktorý sa zúčastňuje na summite Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) v Pekingu. Podľa hongkonských médií úrady začnú miesta protestov "čistiť" už v stredu. Úrady údajne so zásahom proti demonštrantom čakajú na ukončenie summitu a na stretnutie amerického prezidenta Baracka Obamu s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom, ktoré sa uskutoční v stredu ráno. Lamová vyzvala demonštrantov na odchod deň potom, čo súd povolil zadržanie protestujúcich, ktorí nechcú okupované miesta opustiť.

Najrozsiahlejšie protesty v Hongkongu od návratu pod čínsku správu v roku 1997 vypukli koncom septembra a vyvolalo ich rozhodnutie, na základe ktorého bude musieť kandidátov do prvých priamych volieb v Hongkongu naplánovaných na rok 2017 najskôr odsúhlasiť výbor lojálny komunistickému vedeniu v Pekingu. Demonštranti to odmietli ako "falošnú" demokraciu v čínskom štýle a trvajú na tom, že neodídu z ulíc, kým Peking neumožní otvorené nominácie. Komisia OSN pre ľudské práva vyzvala 23. októbra Čínu, aby zabezpečila možnosť všetkým kandidátom zúčastniť sa na voľbách bez toho, aby boli preverovaní. Čínske vedenie považuje tieto požiadavky za neoprávnené a "odsúdené na neúspech".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu