Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Súd poslal kapitána trajektu Sewol za mreže na 36 rokov

Kapitána potopeného trajektu odsúdili na 36 tokov väzenia. Zobraziť galériu (5)
Kapitána potopeného trajektu odsúdili na 36 tokov väzenia. (Zdroj: SITA)

SOUL - Juhokórejský súd v meste Kwangdžu dnes uznal 69-ročného kapitána potopeného trajektu Sewol za vinného zo zanedbania povinností a odsúdil ho na 36 rokov väzenia, ale zbavil ho obvinenia zo zabitia, za ktoré pre neho prokuratúra požadovala trest smrti. Oznámila to agentúra Reuters.

Hlavného strojného inžiniera lode súd uznal vinným zo zabitia, pretože nepomohol dvom zraneným kolegom z posádky a odsúdil ho na 30 rokov väzenia. Všetkých zvyšných 13 členov posádky, ktorí prežili haváriu trajektu, súd uznal za vinných z rozličných obvinení vrátane nedbanlivosti, a odsúdil ich na nepodmienečné tresty v dĺžke od päť do 20 rokov.

Preťažený trajekt Sewol sa 16. apríla počas pravidelnej cesty na výletný ostrov Čedžu prevrátil a potopil. Pri katastrofe zahynulo viac ako 300 ľudí, prevažne tínedžerov na školskom výlete. Videozáznam, na ktorom vidno posádku ako opúšťa loď po tom, ako inštruovala cestujúcich, aby zostali vo svojich kabínach, vyvolal v Južnej Kórei obrovský hnev. Ľudia požadovali, aby boli vinníci tvrdo potrestaní. 

Hnev a smútok zachvátili národ po tejto najhoršej námornej katastrofe za niekoľko desaťročí a na vládu prezidentky Pak Kun-hje sa zniesla ostrá kritika za údajne nezvládnutú záchrannú operáciu, pripomína Reuters,

Kapitána potopeného trajektu odsúdili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Iba 172 zo 476 ľudí na palube, cestujúcich a posádky, sa zachránilo. Z 304 potvrdených mŕtvych alebo ešte stále nezvestných bolo 250 detí, navštevujúcich ešte školu. Ešte pred vynesením rozsudkov nad posádkou trajektu Sewol dnes juhokórejská vláda odvolala pátranie po telách zvyšných deviatich nezvestných. Zdôvodnila to ohrozením pracovníkov tímu v dôsledku zhoršujúcich sa podmienok na potopenom vraku.

Juhokórejská prokuratúra sa odvolá voči rozsudkom nad posádkou trajektu Sewol 

Juhokórejská prokuratúra oznámila, že sa odvolá voči rozsudkom, ktoré dnes súd v meste Kwangdžu vyniesol nad 15 preživšími členmi posádky potopeného trajektu Sewol. Súd im udelil tresty v trvaní od päť do 36 rokov, prokuratúra však požadovala pre kapitána trest smrti za životy 304 ľudí, ktorí zahynuli pri havárii trajektu.

Súd zbavil kapitána preťaženého trajektu obvinenia zo zabitia a odsúdil ho iba za zanedbanie povinností. Dostal 36-ročný trest. Preťažený trajekt Sewol sa 16. apríla počas pravidelnej cesty na výletný ostrov Čedžu prevrátil a potopil. Iba 172 zo 476 ľudí na palube, cestujúcich a posádky, sa zachránilo. Z 304 potvrdených mŕtvych alebo ešte stále nezvestných bolo 250 detí, prevažne tínedžerov na školskom výlete. K počtu obetí pribudli ešte dvaja civilní potápači, ktorí zomreli pri pátraní po telách obetí.

Videozáznam, na ktorom vidno posádku Sewolu ako opúšťa loď po tom, čo inštruovala cestujúcich, aby zostali vo svojich kabínach, vyvolal v Južnej Kórei obrovský hnev. Ľudia požadovali, aby boli vinníci tvrdo potrestaní.

Prokuratúra obvinila členov posádky, že sa mlčky dohodli na opustení lode, hoci vedeli, že cestujúci sa z nej po potopení nebudú môcť dostať. Obhajoba pred súdom poprela akýkoľvek dohovor posádky, argumentovala, že jej členovia boli zmätení, zranení a spanikárili.

Minulý týždeň vyniesol juhokórejský súd rozsudky nad najstarším synom, dvoma bratmi a desiatimi spolupracovníkmi majiteľa trajektu, ktorého našli v júli tohto roka, po úteku pred zákonom, mŕtveho. Vyšetrovanie totiž dokázalo, že majitelia po dohode s operátorom preťažovali trajekt pravidelne.  

Najstarší, 42-ročný syn vlastníka plavidla Ju Pjon-una, dostal trest troch rokov väzenia za spreneveru v prepočte 5,44 milióna eur zo spoločnosti svojho otca a šiestich ďalších s ňou spojených firiem. Starší brat majiteľa trajektu dostal dvojročný podmienečný trest za spreneveru a jeho mladší brat pôjde do väzenia na dva roky za porušenie dôvery. Desiatim spolupracovníkom Ju Pjon-una súd udelil tresty od 18 mesiacov do štyroch rokov odňatia slobody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu