Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pápež pricestoval na historickú návštevu Južnej Kórey

Pápež pricestoval na historickú návštevu
Pápež pricestoval na historickú návštevu (Zdroj: SITA)

SOUL - Pápež František vo štvrtok pricestoval na historickú návštevu Južnej Kórey. Ide vôbec o prvú návštevu pápeža v oblasti východnej Ázie od roku 1999.

Františka na leteckej základni na juhu Soulu privítala prezidentka Pak Kun-hje, dvaja katolícki utečenci z KĽDR ako aj príbuzní obetí nedávno potopeného trajektu Sewol. Súčasťou jeho päťdňového programu bude okrem iného aj veľká omša v centre Soulu za zjednotenie 60 rokov rozdeleného polostrova či stretnutie s obeťami sexuálneho zneužívania zo strany japonských vojakov počas druhej svetovej vojny.

František upriamil svoju pozornosť na región aj preto, že jeho predchodca Benedikt XVI. juhovýchod Ázie nenavštívil. Ku kresťanstvu sa pritom hlási 30 percent Juhokórejčanov, väčšinu však tvoria evanjelici.

Znepriatelená Severná Kórea vystrelila zo svojho východného pobrežia krátko pred pápežovým príchodom do Soulu tri rakety krátkeho doletu. Oznámilo to juhokórejské ministerstvo obrany. Rakety odpálili z prístavného mesta Wonsan a leteli 220 kilometrov, než dopadli do vôd východne od kórejského pobrežia.

Poslednú raketu vystrelili 35 minút pred plánovaným príchodom Františka. K odpalom došlo pred ohlásenými americko-juhokórejskými vojenskými cvičeniami, ktoré sa majú začať v pondelok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu