Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kvôli nedeľňajšej demonštrácii v Maďarsku zasadli členovia výboru

Demonštrácia proti zdaneniu internetu v Maďarsku.
Demonštrácia proti zdaneniu internetu v Maďarsku. (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Členovia národnobezpečnostného výboru maďarského parlamentu si dnes vypočuli správu o násilných činoch po nedeľňajšej budapeštianskej demonštrácii proti zdaneniu internetu. Podľa agentúry MTI členovia výboru hodnotili správu odlišne.

Správu na neverejnej schôdzi predložili štátny tajomník rezortu vnútra László Tasnádi a šéf maďarskej polície Károly Papp. Predseda výboru Zsolt Molnár z opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) po rokovaní novinárom uviedol, že vyšetrovanie nedeľňajších udalostí ešte nie je ukončené, mnohé otázky preto dnes na výbore neboli zodpovedané. 

Ako zdôraznil, organizátori pripravovali pokojnú demonštráciu a v súvislosti s násilnými činmi nenesú žiadnu zodpovednosť. "Za násilie musia pykať tí, ktorí ho páchali," dodal Molnár, ktorý nevylúčil ani scenár, že za výtržnosťami stoja provokatéri.

Podpredseda výboru za vládnu stranu Fidesz Szilárd Németh tvrdil, že šesť zadržaných osôb možno jednoznačne spájať s organizátormi demonštrácie; podľa jeho slov ide o "ľudí blízkych liberálne ľavici".

Členka výboru z ochranárskej opozičnej strany Politika môže byť iná (LMP) Bernadett Szélová poznamenala, že nie je prípustné, aby akékoľvek podujatie vyústilo do násilia. Podľa jej názoru sa pokojná demonštrácia skončila na Námestí hrdinov - útok výtržníkov na neďaleké sídlo vládnej strany Fidesz už nebolo súčasťou protestného zhromaždenia.

"Polícia si v nedeľu konala svoju prácu v zmysle platných zákonov a odborne," povedal po schôdzke šéf polície, ktorý podotkol, že aj plánovanú dnešnú demonštráciu zabezpečia všetkými potrebnými prostriedkami.

Ultimátum na úplné odvolanie návrhu na zdanenie internetu, ktoré maďarskej vláde dali účastníci nedeľňajšej demonštrácie, vyprší dnes večer. Organizátori už pripravujú ďalšie protestné zhromaždenie nielen v Budapešti, ale aj v ďalších maďarských mestách, dokonca aj vo Varšave.

Proti zámeru vlády premiéra Viktora Orbána zdaniť internet protestovali v nedeľu večer v Budapešti tisíce Maďarov. Vládu vyzvali, aby do 48 hodín úplne stiahla z parlamentu návrh na zdanenie internetu.

Vládna strana Fidesz však predložila v pondelok parlamentu pozmeňujúci návrh, ktorým by bola určená horná hranica mesačného zdanenia internetu na 700 forintov (2,27 eura) a v prípade právnických osôb 5000 forintov (16,32 eura).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu