Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Expremiér Maďarska tvrdí: Za uplynulých 35 rokov sme neboli v takej izolácii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko dávno nebolo v tak veľkých problémoch ako teraz a za ostatných 35 rokov nebolo tak medzinárodne izolované ako v súčasnosti. Povedal to dnes maďarský expremiér a súčasný predseda opozičnej Demokratickej koalície Ferenc Gyurcsány na schôdzke s členmi diplomatického zboru v Budapešti.

Podľa agentúry MTI opozičný politik podotkol, že v posledných desiatich rokoch pred zmenou režimu prijímali predstaviteľov maďarskej vlády v zahraničí otvorenejšie, než prijímajú súčasnú vládu. "Izolovaná krajina nemôže byť úspešná," zdôraznil Gyurcsány na schôdzke v parlamente. Tento proces sa podľa jeho názoru začal spochybnením základných hodnôt demokracie. Ako dodal, v posledných dňoch viaceré vplyvné krajiny označili maďarskú vládu a jej blízke kruhy za skorumpované, čo Gyurcsány považuje za dramatický vývoj.

"Demonštrácie uplynulých dní svedčia o tom, že desaťtisíce Maďarov neprotestujú iba proti zavedeniu dane z internetu, ale aj preto, lebo cítia ohrozenie západného štýlu života," cituje MTI Gyurcsánya.

DK sa dnes podľa Gyurcsánya obrátila na nového predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera so žiadosťou, aby Európska komisia obmedzila právo maďarskej vlády na rozhodovanie o fondoch Európskej únie v prípade, že sa objaví podozrenie z korupcie. Neformálnej schôdzky s Gyurcsányom a členmi predsedníctva DK na pôde parlamentu sa zúčastnili diplomati 17 krajín. Popri diplomatoch z viacerých členských štátov EÚ boli prítomní aj zástupcovia Kanady, Albánska a USA. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu