Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Násilie nevedie k ničomu, vyhlásil Fidesz po útoku demonštrantov

Demonštrácia proti zdaneniu internetu v Maďarsku.
Demonštrácia proti zdaneniu internetu v Maďarsku. (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Násilie je úplne neprijateľné, vyhlásila maďarská vládna strana Fidesz v reakcii na nedeľňajší vývoj po budapeštianskej demonštrácii proti zdaneniu internetu. Skupina protestujúcich spôsobila na sídle Fideszu na Lendvayho ulici materiálne škody; polícia zadržala šiestich výtržníkov.

"Fidesz priateľsky a trpezlivo vypočuje každého, kto má v akejkoľvek otázke odlišný názor. Sme otvorení argumentom. Sme pripravení predložiť pozmeňujúci návrh, ktorým by bola určená horná hranica zdanenia na 700 forintov (2,27 eura) a podľa ktorého by telekomunikačnú daň rozšírenú o prenos dát platili poskytovatelia služieb, nie zákazníci," píše sa vo vyhlásení Fideszu.

Násilie však podľa Fideszu nemôže byť riešením v žiadnej záležitosti, potrebný je dialóg, a nie vandalizmus. Proti zámeru vlády premiéra Viktora Orbána zdaniť internet protestovali v nedeľu večer tisíce Maďarov. Podľa organizátorov ich bolo vyše 10.000. Po ukončení demonštrácie protestujúci prešli k sídlu Fideszu, kde proti výtržnostiam musela zasiahnuť polícia.

Opozičná strana Spolu-PM (Együtt-PM) dnes vyhlásila, že podujatie monitorovalo dostatočné množstvo poriadkových síl, ktoré protiprávnemu konaniu na Lendvayho ulici mali možnosť zabrániť. 

"Ak maďarská polícia nie je schopná ochrániť sídlo vládnej strany, potom to znamená, že v tejto krajine musia byť obrovské problémy," povedal vo verejnoprávnom rozhlase spolupredseda Spolu-PM Viktor Szigetvári, podľa ktorého tajné služby mali mať extrémistov pod kontrolou.

Maďarská socialistická strana (MSZP) podporila snahy demonštrujúcich. Socialisti požadujú, aby zdanenie internetu nebolo zavedené, súčasne však odsúdili násilie. Vláda by mala zasiahnuť proti daňovým podvodom a korupcii a mala by znížiť rekordne vysokú 27-percentnú DPH.

Demokratická koalícia (DK) vyhlásila, že víta narastajúci odpor voči Orbánovej vláde, násilie však odmieta. Protest proti zdaneniu internetu podľa DK prerastá v protest proti systému, ktorý zaviedol Fidesz. Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP), ktorá vládne v bloku spolu s Fideszom, označila za neprijateľné akékoľvek verbálne i fyzické násilie. Záujmom radikálov je, aby sa politické názory od seba čo najviac vzďaľovali, poznamenala KDNP, ktorá vyjadrila nádej, že hlavný organizátor, ktorý sa viaže k MSZP, sa poučil a na ďalšom zhromaždení budú protestujúci komunikovať svoje myšlienky už s dodržaním pravidiel demokracie a bez výtržníctva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu